DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG TEODOSIJA VELIKOG Ispoštujte običaje i izgovorite molitvu kako vas ne bi stigao gnev ovog sveca

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Teodosiju Velikom

Tašmajdanski park, crkva Svetog Marka
Tašmajdanski park, crkva Svetog Marka, Foto: Alo.rs

Sveti Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posetio je Simeona Stolpnika koji ga je blagoslovio i prorekao mu veliku duhovnu slavu.

S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio i otpočeo izgradnju manastrira. Uskoro se oko njega sabralo mnogo monaha raznih jezika. Zato je on sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. No, u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i - gladovanje.

Teodosije beše uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te je mogao isceljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, zveri krotiti, budućnost predviđati, hleb i pšenicu umnožavati. Beše mu molitva na usnama danju i noću.

Upokojio se mirno u Gospodu kada mu beše sto pet godina od rođenja (529. godine).

Njegova molitva glasi ovako:

- Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talente. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi