Irinej: Nismo verovali da je Kačavenda pedofil!

Kurir | vesti 2015-11-19 23:27:05 2015-11-19 23:27:05

Bile su razne priče o Kačavendi, međutim, priče uvek ima. Čim smo dobili dokaze, protiv vladike zvorničko-tuzlanskog preduzete su određene mere, odnosno penzionisan je, otkrio je patrijarh Irinej.

SPC

Poglavar SPC ovako je reagovao nakon što je đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, u emisiji "Život priča" otkrio skandalozne detalje o tome kako je vladika Kačavenda silovao i zlostavljao decu, organizovao orgijanje u vladičanskom dvoru, učestvovao u švercu i podvođenju maloletnika, pa čak i u ubistvu bogoslova Milića Blažanovića.

- Nismo imali sva saznanja, ali smo ponešto čuli. Bojan Jovanović je neke od ovih tvrdnji iznosio i ranije. Međutim, kao čovek koji je napustio manastir i oženio se, u njegove tvrdnje se nije moglo u potpunosti verovati - rekao je Irinej, ali nije želeo da detaljno komentariše slučaj, niti da kaže da li su dokazi prosleđeni MUP-u, kao ni zašto je SPC trebalo toliko vremena da preduzme neke korake.

Sa druge strane, otac Serafim tvrdi da je crkva još pre najmanje 15 godina bila dobro upoznata sa svim što se dešavalo u eparhiji koju je vodio Kačavenda.

-U više navrata sam se obraćao SPC i patrijarhu. Međutim, ništa nije preduzeto. Obraćao sa se i BIA, VBA, MUP, kabinetu Borisa Tadića, Tužilaštvu za organizovani kriminal... Nema institucije kojoj se nisam obratio i niko nije mrdnuo orstin - kaže on.

Expand player
Pogledajte više