Irena Mišović
Tanjug/Zoran Žestić 16-05-18
Irena Mišović

Tanjug/Zoran Žestić 16-05-18

Irena Mišović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je nagradu Ireni Mišović, koja je u suzama zahvalila na priznanju, ističući da je podržala svoje dete onako kako bi svaki roditelj to trebalo da čini.

"Decu ne treba odbacivati. Znam da ima mnogo roditelja koji razmišljaju kao ja i koji su zaslužili ovo priznanju, ali nemaju dodira sa medijima i zato želim da i u njihovo ime primim ovu nagradu", rekla je Mišović u emotivnom obraćanju.

U obrazloženju žirija navodi se da je šesta dobitnica nagrade afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima, a povodom istopolnog venčanja svoje ćerke, nesumnjivo doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama.

Irena Mišović

Tanjug/Zoran Žestić 16-05-18

Irena Mišović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Time je poslala snažnu poruku svim roditeljima čija su deca drugačije seksualne orijentacije o potrebi za mnogo većim stepenom prihvatanja i razumevanja svojih najbližih što u Srbiji često nije slučaj", obrazložio je žiri svoji odluku na današnjoj svečanosti u Starom dvoru.

Među nominovanima za nagradu u najjužem krugu ove godine su bili i glumac Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković, reditelj Stevan Bodruža i KC Grad.

Dodeli nagrade "Duga", koju je 2013. ustanovila Gej strejt alijansa, prisustvovali su i ambasador Velike Britanije Denis Kif i šef delegacije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Među dosadašnjim dobitnicima priznanja su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević.