Austrija
Shutterstock
Austrija

Shutterstock

Austrija, Foto: Shutterstock

Dok austrijski mediji tvrde da je sporazum na snazi već godinu dana, opštepoznato je da u Srbiju nikada nije vraćen nijedan iregularni migrant iz Austrije.

- Radi se o čistoj manipulaciji. Postoji Radni aranžman koji ima manju validnost od običnog memorandum i koji pritom podrazumeva da Austrija može vratiti u Srbiji najviše do 200 migranata, za koje mora u potpunosti da dokaže da su u tu zemlju ušli iz Srbije, a ako i to uspe povratak je moguć samo ako se Srbija saglasi – objašnjava naš dobro obavešteni izvor.

Aranžman takođe precizira da Srbija može odbiti da ih primi, bez ikakve obaveze da obrazloži svoju odluku, odnosno da je za povratak makar ijednog migrant neophodna saglasnost naše zemlje. Kako dodaje naš izvor, s obzirom da je u pitanju aranžman, jasno je da ga nisu potpisivali ministri unutrašnjih poslova.

- Tamošnji mediji prenose da je sporazum potpisan pre godinu dana, a onda da do sada u Srbiju još nije prebačen nijedan azilant, što možda najbolje i govori o besmislu ovih navoda – zaključuje naš izvor.

U Srbiju počev od septembra 2007. kada je tadašnja srpska vlast u Briselu potpisala Sporazum o readmisiji sa EU sve do danas nikada nije vraćen nijedan iregularni migrant iz Austrije.