Kafana
Dejan Briza
Kafana

Dejan Briza

Kafana, Foto: Dejan Briza

Nema više pevanja na crno! Počinje stroga kontrola ugostiteljskih objekata, koju će sprovoditi inspektori rada i poreznici. Ukoliko vlasnik lokala angažuje pevača ili muzičara bez ugovora o izvođačkom radu (delu), može biti kažnjen od 400.000 do čak dva miliona dinara.

U pitanju je ugovor za radno angažovanje muzičkih izvođača u ugostiteljstvu i potpisuje se bez obzira na to da li ugostitelj angažuje domaćeg ili stranog izvođača, neposredno ili preko agencije. U zavisnosti od toga da li je izvođaču to jedini izvor prihoda ili dodatni posao, poslodavac će plaćati odgovarajući porez.

Noćni provod u Beogradu

Youtube/Printscreen

Noćni provod u Beogradu, Foto: Youtube/Printscreen

Na ovaj način posle više od 20 godina konačno bi trebalo da se uvede red u ovoj oblasti, da se zna ko i za koliko novca nastupa i da se na to plati odgovarajući porez državi. Kako je u pitanju specifičan posao, određena je minimalna cena rada od 1.400 dinara za jedan muzički dan i to je zagarantovana suma koja mora biti isplaćena izvođaču - kaže za Srpski telegraf Dragiša Golubović, predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Pročitajte još:

Golubović kaže da će i dalje biti moguće malverzacije, da se prijavi manji iznos od onog za koji su pevač ili muzičar zaista angažovani, ali to je, kako kaže, u nadležnosti poreske inspekcije. Vlasnici lokala dužni su da ugovor o angažovanju estradno-muzičkih izvođača pruže na uvid ne samo Inspekciji rada i poreznicima već i kontrolorima Sindikata.

Ovaj ugovor ne odnosi se na napojnicu koju pevači ili muzičari dobiju na svirkama.

- Bakšiš je neoporeziva kategorija, pa ne podleže ovom ugovoru. Ipak, potpisivanjem ugovora sprečićemo najamni rad, odnosno da pevači i muzičari rade samo za bakšiš, jer će morati da im bude plaćena bar minimalna cena muzičkog dana - objasnio je Golubović.

Bonus video: Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (1)

svi isto

02.10.2019 10:35

a kada ćete da uredite da sveštenici imaju cenovnik, a ne da naplaćuju ,,usluge" odokativno, i da i oni plaćaju porez kao i svi ostali građani