bolnica
Tanjug
bolnica

Tanjug

bolnica, Foto: Tanjug

Koronavirus koji se pojavio u Kini zbog kog je zaraženo više stotina ljudi, a umrlo 17, izazvao je paniku u celom svetu. Vlasti kineskog grada Vuhan, gde se virus pojavio, suspendovale su u sredu sav odlazni avionski i železnički saobraćaj. Sumnja se i da su još 393 osobe obolele od ovog virusa.

Budući da u Srbiji živi veliki broj Kineza koji će u narednom periodu putovati u zaražena područja zbog proslave Kineske nove godine, postavlja se pitanje da li bi i kod nas moglo da dođe do pojave ovog virusa. 

- Šanse da se tako nešto dogodi su jako male. Sličan tip virusa pojavio se krajem 2002. godine isto u Kini i nije bilo pojava virusne infekcije i u Srbiji. Epidemija korona virusa je nastala u prenaseljenim područjima, gde ima bliskog kontakta ljudi i životinja i gde postoji specifian način ishrane. Ovaj virus nije novina, prvi put se pojavio 60-ih godina - kaže za Alo.rs doktorka Ljiljana Mijović, specijalista za infektivne bolesti i dodaje da su simptomi ovog virusa slični kao i kod običnog gripa: 

virus

Printscreen Youtube

virus, Foto: Printscreen Youtube

- Pojava je ista kao i kod klasične prehlade i gripa, ugrožene su stare osobe koje imaju slabiji imuni sistem i hronični bolesnici, najpre dijabetičari zbog lošeg ćelijskog odgovora. Nema razloga za širenje panike, verujem da naše zdravstvene ustanove odlično rade svoj posao, i da će pravovremno reagovati u slučaju pojave ovog virusa - navela je dr Mijović. 

Budući da je i vreme sezonskog gripa, ljudima se savetuje izbegavanje masovnih okupljanja, nošenje zaštitnih maski, lična higijena, boravak u prostorijama sa umerenom temperaturom, kao i odlazak kod doktora u slučaju pojave prvih simptoma virusa. 

Infekcija koronavirusom se već prenela u četiri zemlje - Južnu Koreju, Tajland, Japan, SAD.

- Srbija je potpuno spremna za predstojeći period ukoliko Svetska zdravstvena organizacija proglasi koronavirus globalnom pretnjom, izjavila je Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Srbija je već imala takva iskustava, kada je pretila globalna opasnost od SARS-a i ebole. Zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području u kome je prijavljeno prisustvo virusa - rekla je ona.

Kisić Tepavčevićeva pojašnjava da to podrazumeva da u momentu ulaska u zemlju putnici prolaze kontrole sanitarne inspekcije, gde dobijaju rešenja o sprovođenju zdravstvenog nadzora.

Ključno za dalje delovanje svih zemalja sveta, uključujući i Srbiju, jeste to kakvu će odluku doneti SZO i da li će korona virus biti proglašen globalnom pretnjom.