Šetnja, ljudi, Beograd
Masanori Jošida
Šetnja, ljudi, Beograd

Masanori Jošida

Foto: Masanori Jošida

Lijam i Ema iz Velike Britanije roditelji su petoro mališana. Nisu planirali veliku porodicu, ali nakon rođenja prvog sina Mekenzija (10), Ema je ostala trudna sa blizancima, a onda je usledio šok kada su saznali da je i treća trudnoća blizanačka.

Medison i Džekson sada imaju 19 meseci, a Aleksa i Sijena samo šest. I dok su im ruke bile pune posla oko dece, novčanici su im postajali sve prazniji. Jednostavno, više nisu mogli da se "pokrpe". Tada su potražili pomoć stručnjaka koji je pratio njihovo trošenje izvesno vreme, a potom im dao neprocenjive savete uz pomoć kojih su već za prvih nekoliko meseci uštedeli dosta, a plan je da na godišnjem nivou uštede oko 8.000 evra.

Uredu, ne možemo da poredimo naše i britanske plate, ali činjenica je da vam ovi saveti mogu biti od koristi, pa makar i uštedeli svega nekoliko stotina evra.

Mokra krpa je zakon

Ema je svako malo zamrljane stolove i stolice brisala vlažnom maramicom jer joj je tako bilo lakše. Međutim, kada se na to doda brisanje bebe tokom menjanja pelena, ona i Lijam su shvatili da u proseku troše oko pet pakovanja vlažnih maramica nedeljno. Stručnjaci su savetovali Emi da uvek kada krene da hrani bebe sa sobom ponese vlažnu krpu i tako pokupi ostatke hrane sa stola i stolice... Već prve nedelje koristila je jedan paket maramica manje... Procena je da će ovakvim načinom potrošnje porodica uštedeti oko 800 evra godišnje samo na vlažnim maramicama...

Kada ste kod kuće sve može da funkcioniše drugačije...

Opet priča o vlažnim maramicama. Naime, kada ste kod kuće, ne morate brisati bebu maramicama dok je presvlačite! Uzmite gazu ili mekani peškir koji ćete pokvasiti i tako obrisati bebi guzu. Znamo da slažete face, ali budite realni, u naše vreme nisu postojale ni pelene za jednu upotrebu... Dakle, možete i vi da operete zaprljano. To će vam sigurno smanjiti potrošnju maramica, i napraviti uštedu.

Mama, hoću to

Roditelji, što je i razumljivo, imaju potrebu da svojoj deci kupuju igračke. Međutim, nemojte im kupovati baš sve na šta upere prstom. Na igračke, realno, ode dosta novca, a vi možete da uštedite uz malo mašte. Daćemo vam nekoliko ideja - umesto zvečke, stavite malo pirinča ili kamenčića u plastičnu flašu i dajte detetu da zvecka. Ono će se podjednako dobro zabavljati, a vi ćete uštedeti minimum 500 dinara i nećete juriti zvečku druge boje, jer mu je prethodna dosadila! Isto tako, napravite od stare majice lutku. Isecite tkaninu, iglu i konac u ruke, uzmite malo vate... Setite se kako su naše bake to radile.

Nisu najbolje samo pelene koje reklamiraju

Verovali ili ne, ali i pelene manje poznatih brendova mogu da budu podjednako kvalitetne kao i one koje svakodnevno reklamiraju na televiziji. Znamo da je najlakše da kupite "provereno", ali dozvolite i sebi da eksperimentišete. Za početak kupite manje pakovanje pelena, ukoliko se ispostavi da su dobre, lako ćete kupiti džambo-pek. Ukoliko ne, probajte drugi brend i tako sve dok ne pronađete jeftiniju varijantu koja vam odgovara.

Ne odričite se letovanja

Godišnji odmor za porodicu mnogo košta, ali, samo ako ne planirate na vreme. Naime, na letovanju nećete uštedeti samo ako letujete u apartmanu umesto u hotelu... Naprotiv, takve varijante nekad koštaju i više. Ono što savetujemo jeste da gledate first i last minut ponude. Tada možete pronaći i all-inclusive varijante i uživati na odmoru po pristupačnoj ceni, a vašoj deci neće faliti apsolutno ništa.

Moram da imam sve

Nemojte da se stidite da od prijatelja i rođaka koji su rađali pre vas zatražite pomoć. Naime, mnogi roditelji trče da kupuju ogradicu, pa dubak, pa stolicu za hranjenje, pa ljulju... Međutim, ponekad njihova deca to ni ne koriste. Razmislite pre nego što pazarite. Recimo, ukoliko često putujete verovatno vam je potrebniji portabl krevetac - verujte, on će vam u kući odlično poslužiti i kao ogradica. Zašto bi ste kupovali oba? Drugo, postoje deca koja ne vole da budu u ogradici, zato je nemojte odmah kupovati. Pozajmite! Ili improvizujte neku ogradicu čisto da vidite kako će se vaše dete ponašati. Isto tako, postoje deca koja ne podnose stolice za hranjenje, ješće samo dok sede kod vas u krilu ili na podu... Jasno vam je sve!

 

Fensi kolica nisu šmekerica

Kada uđete u radnju sa dečjom opremom, pamet može da vam stane od izloženih modela kolica i nosiljki. Ipak, najskuplje ne znači uvek i najkvalitetnije, iako možda na oko izgleda fenomenalno. Prilikom kupovine dobro uporedite odnos kvaliteta i cena, ali uzmite u obzir i da li ćete, recimo, kolica koja ste kupili moći da koristite i za godinu dana, ili beba može da se voza u njima samo dok je baš mala...

Kašice samo kad ste napolju

Kupovne kašice takođe dosta opterećuju kućni budžet. Ok, nekad jesu neizbežne, ali isto tako, ukoliko nisu velike vrućine, možete i kod kuće da obarite povrće, sve izblendirate, spakujete u posudicu i ponesete sa sobom u park. Ne samo da će beba jesti zdravije, već ćete i vi uštedeti dosta kako vreme prolazi

Komentari (1)

Mare Srbija

31.08.2018 12:21

Priča za malu decu,što se tiče Srbije. Ovde se ljudi odriču više od mnogo važnijih stvari, sem od važnih maramica.