Vozač autobusa
RINA
Vozač autobusa

RINA

Vozač autobusa, Foto: RINA

Iako udaljena i nepristupačna, sela podno Čemerna i Radočela puna su đaka. Do Osnovne škole u Studenici nije lako doći i zato je vozač autobusa, Veroljub Marković, jedna od najsvetlijih tačaka u njihovom đačkom dobu kog su zapamtile brojne generacije, jer za volanom je pune 33 godine.

Pročitajte još:

“Za tolike godine, saživeo sam se sa decom. Smatraju me za prijatelja i pričamo o svemu. Nije nam lako, naročito zimi kad put duž studeničke reke okuje led, a sneg padne preko metar. No, kad čovek voli i poštuje svoj posao sve se lakše podnese”, priča Veroljub.

On je već tri decenije u cik zore na radnom mestu, pored svog autobusa, da ga pregleda, zimi zagreje. Đake uvek sačeka, pozdravi, ohrabri pred pismene zadatke i druge školske obaveze koje ih tog dana čekaju iako su mladi gorštaci navikli na sve teškoće života na planini.

Vozač autobusa

RINA

Vozač autobusa, Foto: RINA

“Sačekam ih kad zakasne, jer mnogi do autobusa putuju po pet i više kilometara, zimi po mrklom mraku, kiši, vetru i dubokom snegu, često nailazeći na mnoge divlje životinje, ponekad i na vuka i medveda. Mnoge sam generacije ispratio iz studeničke škole na dalje školovanje. Kad kasnije čujem da su postali dobri ljudi i stručnjaci: lekari, inženjeri, profesori, pre svega ugledni građani, puno mi je srce“, kazuje Veroljub.

Među mladima vladalo neverovatno interesovanje

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 14.11.2019. 17:17 Mladima podeljeno više od 800 besplatnih karata za repertoar Narodnog pozorišta.

I đaci o svom vozaču imaju samo reči hvale i poštovanja, a mnogi kažu da im je njihov čika Mare kao drugi otac. On ih najbolje razume, podržava ih u željama i planovima, posavetuje u izboru životnog zanimanja, ali i podeli s njima najveće tajne.

Pre par godina vlasnik preduzeća, koje sa školom ima ugovor o prevozu đaka, obećao je da u najkraćem roku kupi novi autobus za vozača Veroljuba i njegove najdraže putnike. U roku od dva meseca obećanje je ispunjeno.

Vozač autobusa

RINA

Vozač autobusa, Foto: RINA

"I naš vozač i đaci su to zaslužili. Hteli smo da Veroljubu nešto ranije damo lakšu i bezbedniju liniju jer je radom, posvećenošću poslu i tridesetogodišnjom vožnjom bez ijednog udesa i zaslužio. Međutim, đaci nam to nisu dozvolili, postavili su nam ultimatum-ili Mare ili niko i morali smo da udovoljimo njihovoj želji", kaže Miloje Munjić, vlasnik i direktor ivanjičkog preduzeća "Studenica plus d.o.o".

Saznajte još:

Veroljub Marković ne želi da bilo šta menja u svom životu. Želi da i dalje na istoj liniji vozi svoj autobus i svoje omiljene putnike, da brine o njima i stiče nove prijatelje i da za sedam godina spokojno ode u zasluženu penziju. "To je prava ljudska sreća", reče na kraju omiljeni vozač studeničkog đačkog autobusa.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se