Manastir Tumane
Alo.rs

Knjiga „Manastir Tumane, čudo ljubavi Božje“ namenjena je svakom dobronamernom čitaocu koji želi da shvati, razume i doživi svedočanstvo o duhovnoj blagodati koja se izlila na naš narod“, kaže na početku intervjua za „Alo!“ autor knjige Dimitrije Plećević, iguman Manastira Tumane.

- Kroz priče iznete u knjizi pokušao sam da prenesem utiske nas bratije iz susreta sa Manastirom i svetieljima, kao i iskustva drugih kojima smo prisustvovali. Opisi se kreću od naše sumnje i našeg susreta sa blagodati Božjom na ovom svetom mestu. Duhovni fenomen Tumana danas veliko je bogatstvo i za generacije koje dolaze - objašnjava iguman Dimitrije.

Da li ste posetili manastir Tumane?

 

Šta vas je inspirisalo na pisanje?

- Knjiga je nastala sa željom da naše iskustvo sa Manastirom Tumane otrgnemo od zaborava, ali i sa namerom da javnosti prezentujemo istinu o toj svetinji, o proslavljenju svetitelja i o našem doživljaju konkretnih primera i susreta sa ljudima koji su na svojoj koži osetili pomoć tumanskih svetitelja. Posebno su me na pisanje motivisali kritičari Tumana. Ako oni imaju pravo na stav, imamo i mi, a Bog će dati poslednju reč.

Manastir Tumane

Promo

Manastir Tumane , Foto: Promo

Da li biste čitaocima preporučili da knjigu pročitaju pre ili posle posete Manastiru?

- Neka je pročitaju i jedni i drugi. Prvi će, verujemo, poželeti da posete svetinju i dožive to o čemu čitaju, dok će drugi zablagodariti Bogu što su bili i možda poželeti da ponovo dođu. Uostalom, sav naš život trebalo bi da bude čekanje carstva Božjeg.

Preporučujemo:

Insistirali ste da cena bude povoljna kako bisvi vernici mogli da je priušte.

- Cena knjige je pristupačna i više simbolična, bratstvo je jednoglasno odlučilo da sav prihod ide u humanitarne svrhe, pre svega za lečenje bolesne dece. Značajna je za čitaoce jer su jezik i stil pristupačni svakome i svako se u njoj može pronaći.

Poruka na koju podsećate narod je: „Sve za veru, veru ni za šta“, da li je u današnje vreme ta poruka potrebna više nego ranije?

- Istina vere i njeno očuvanje zalog je koji smo primili na Svetom krštenju. On se poput nevidljive, a čvrste niti provlači kroz vekovno iskustvo i trajanje našeg naroda i ne predstavlja samo poruku već i način i usmerenje postojanja. Poruka ove knjige i jeste to da čitaoce ponuka na razmišljanje o duhovnom bogatstvu, onome što će ostati sa nama i posle ovozemaljskog života.

Šta je za Manastir i za verujući narod značilo otkrivanje svetih moštiju?

- Duboko sam uveren da je otkriće svetih moštiju i proslavljenje prepodobnog Jakova označilo novo doba u životu i trajanju Tumana. Zaista, od tog dana počela je obnova, pre svega u duhovno-bogoslužbenom smislu, kojoj je sledovala i tehnička obnova. Suštinski, tumanska svetinja od tih događaja doživljava svoj istinski preporod, što osećaju i iskustveno doživljavaju i vernici koji ovde hodočaste i koji kroz tumansku misiju otkrivaju život u Bogu i zajednici Svete liturgije.

Šta je vas odvelo put Tumana?

- Iz ugla onih dana kada smo prelazili u Tumane, vodila nas je istinska ljubav i želja da oživi ova drevna i slavna svetinja. Danas sam uveren da se ispunila potreba da se tumanski svetitelji proslave i da se Gospod za to postarao. Mi smo samo najamnici u njegovoj njivi i služitelji u domu Svetog Zosima i Svetog Jakova.

Na vašu inicijativu, otvoren je grob Svetog Jakova, šta to znači za narod koji dolazi da se pokloni?

- Tumanski svetitelji i njihov dar čudotvorstva velika su uteha za naš narod koji strada. Vernici kod njihovih moštiju nalaze isceljenje, blagoslov i utehu. Sa kakvom verom dođu, tako i prime od Gospoda i svetih njegovih. 

Knjiga ,,Čudo ljubavi Božije“ u prodaji je od 8. novembra i možete je pronaći na svim bolje snabdevenim kioscima. Prihod od prodaje namenjen je lečenju dece, a cena knjige je 199 dinara.

Pročitajte još: