Mark na put krenuo sa vernim drugom Pajom
Dejan Briza
Mark na put krenuo sa vernim drugom Pajom
Mark na put krenuo sa vernim drugom Pajom, Foto: Dejan Briza


Mark Keting, Irac iz Dablina oženjen srpkinjom Vesnom Petrović, juče je otpočeo putešestvije od 2.000 kilometara. On je pešice u društvu labradora Paje pošao na put kojim je srpska vojska išla tokom Prvog svetskog rata - preko Albanije do Krfa, pa nazad preko Kajmakčalana u Beograd. Mark se na ovaj epski poduhvat, koji će trajati četiri meseca, odlučio ne bi li pomogao srpskim mališanima koji se leče od kancera.


Neverovatni Irac odlučio je da pokrene akciju prikupljanja novca za kupovinu deset infuzomata, aparata preko potrebnih pedijatrijskom odeljenju Instituta za onkologiju. Ekipa „Alo!“ je Marka ispratila baš ispred te bolnice, u kojoj se prethodno pozdravio s najmlađim pacijentima. Marku ova ideja nije tek tako pala na pamet. Istorija njegove porodice, baš kao i njegove supruge Vesne, protkana je ratnim pričama.


- Čuo sam pre 20 godina za priču o povlačenju srpske vojske i proboju Solunskog fronta. Vesnin deda Dobrosav, koji je prošao dva balkanska rata, prevalio je taj put, umalo umro od tifusa na Krfu, bio ranjen na Zapadnom frontu, a potom prošao Kajmakčalan i vratio se u Srbiju, gde je posle imao 13 dece. Moj pradeda Tomas Frederik Von je takođe imao ratnički put. I on je prošao Zapadni front u Prvom svetskom ratu, probio je i Solunski front, preživeo čuvenu bitku na Galipolju... Ova priča, koju ja sada počinjem, takođe je priča o preživljavanju, ali ove dece. I ta deca se bore za svoje živote, za kojima imaju i te kakvu volju - rekao je za „Alo!“ Mark.


Kako nam je rekao, nikada u životu nije pešačio „na duge staze“, pa se za ovaj poduhvat pripremao pet meseci ne bi li prvenstveno ojačao mišiće nogu.
- Ja sam biciklista, već sam vozio od Dablina do Beograda u humanitarne svrhe. Tada sam sakupio 60.000 evra za tri bolnice. Sada sam, u okviru priprema, s Pajom pešačio do planine Cer - rekao nam je Mark, čiji osmeh je zračio optimizmom. Njemu su zahvalnost iskazali predsednik Udruženja „Uvek sa decom“ Miško Jevtić i direktorka službe pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju dr Lejla Paripović. 

 

Pomozite Marku, pomozite deci!

Podršku Markovom neverovatnom poduhvatu i deci zbog koje se odlučio na ovaj put možete dati i vi. Postoje dva jednostavna načina: - Donirajte novac uplatom na dinarski tekući račun Udruženja „Uvek sa decom“, broj: 145-24049-93 kod Marfin banke ili za devizne uplate u evrima IBAN RS35145007080000118640 sa naznakom za akciju „Hodam za njihov život“. - Pošaljite SMS poruku na broj 4080. Sav novac biće upotrebljen za kupovinu neophodnih infuzomata.