Anja Šipraga
screenshot
Anja Šipraga

screenshot

Anja Šipraga, Foto: screenshot

Anja Šimprag, poslanica Samostalne demokratske sprske stranke, održala je emotivan govor u Hrvatskiom saboru osvrnuvši se na svoje proživljeno iskustvo tokom i nakon vojne operacije "Oluja".

Šimprag je napomenula da je tema "Oluje" ovih dana zastupljena u svim medijima, pa iz tog razloga ona želi da o njoj priča iz prve ruke.

Njen govor prenosimo, čitaocima.

" Ovih dana svi pričaju o "Oluji". Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživeli te ratne strahote ili su ih samo posmatrali. Bez obzira iz kojeg su ih ugla doživeli. Svake godine u ovo vreme, dete progovara u meni. Sećanje jedne devojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro. Poslednje komadiće hleba podelila sam s rodbinom. S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gde. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banjaluke, a otuda bez stajanja prema Srbiji. Poslednje komadiće hleba podelila sam s rodbinom. Moja ga je baka pekla, a taj miris me je pratio. Na granici Srbije hteli su nas poslati u Niš. Molili smo ih da nas puste u Beograd, tamo smo imali daljnju rodbinu. Ne znam, možda su dečje suze presudile. Pustili su nas do Novog Beograda. Tada sam odrasla. Za tu jednu noć. Želja za rodnim krajem bila je jača pa smo se u Knin vratili 1999. godine. Na svoj kamen, pored svoje reke, među svoje ljude. Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati prošli patnju, strah i morali ići putem gde nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista deca s jedne i druge strane jednom sesti za isti sto i dogovoriti da se više nijednom detetu ne ukrade detinjstvo, pravo na sreću. Mali čovek uvek bude taj koji pati, kojeg se ništa ne pita. Gledajući svog oca i majku, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju decu izveli na pravi put znala sam da je puno važnije biti čovek nego samo Hrvat ili samo Srbin. Devojčica prošlost nije zaboravila. Učila je iz nje, ali budućnost joj je bila važnija i svima nama treba biti. Danas, 25 godina posle, ova devojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju - gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost - poručila je Šimpraga i dobila aplauz.

Izgleda da je ispovest Anje Šimprag zasmetala prisutnoj Karolini Vidaković Krišto, koja je vidno uzrujana ispravila pojedine reči iz govora Šimprag.  

- U hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Ne kaže se "tačno" nego "točno, ne "avgust" već "kolovoz" - zadihano je navela Karolina Vidaković Krišto.

Međutim odgovor koji je kao hladan tuš usledio, od predsednika skupštine, stavio je tačku na ovu diskusiju.

- To nije povreda poslanika. Niste se pozvali na članak, dobijate opomenu - jasno je rečeno. 

Podsetimo da je, kako smo ranije pisali, hrvatski predsednik pozvao srpske predstavnike na proslavu "Oluje", a taj poziv je prihvatio Boris Milošević.

Pročitajte još: