desetar, vojska srbije, život, spasavanje
Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin primio je danas desetara Uroša Ždera, vozača vojnog saniteta iz Odeljenja za zdravstvenu zaštitu 17. mehanizovanog bataljona Prve brigade Kopnene vojske iz Bačke Topole, koji se juče hrabro poneo spasavajući život dečaku (rođenom 2013) povređenom u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Novi Sad – Subotica, kod mesta Stari Žednik.

Hrabri vojnici spasili dečaka (6) iz slupanog audija na neverovatan način! Vatrogasci sekli vozilo da izvuku tri mrtva tela!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 02.09.2019. 12:21 Pripadnici Vojske Srbije spasili su dečaka koji je povređen u stravičnom udesu koji se jutros dogodio na auto-putu Novi Sad - Subotica, kod mesta Žednik, kada su život izgubile tri osobe.

 



Nakon udesa kamiona i automobila marke „audi“ austrijskih tablica, u kojem su stradala trojica muškaraca, na mesto nesreće naišao je desetar Ždero u vozilu vojnog saniteta.

desetar, vojska srbije, život, spasavanje

Ministarstvo odbrane Srbije

desetar, vojska srbije, život, spasavanje, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

- Vozeći u pravcu Subotice, od saobraćajnog policajca saznao sam za težak udes na putu i za povređenog dečaka. Ni trenutka se nisam dvoumio. Pretičući kolonu vozila uspeo sam da dođem do mesta nesreće, smestim dete koje je bilo u nesvesnom stanju u vozilo i pojurim prema bolnici. Čini mi se da nikada nisam brže vozio u želji da spasem jedan mladi život – objašnjava desetar Ždero.

- Na mahove, kada bi se dečak budio, plakao je. Najgore je bilo što nisam znao kakve povrede ima, jer su dečakovi saputnici preminuli na licu mesta. Strahovao sam da možda ima unutrašnje krvarenje i da neću stići na vreme do najbliže bolnice. Srećom, stigli smo na vreme – priča desetar Ždero.

- Nakon posla požurio sam u Opštu bolnicu u Subotici, gde su mu rekli da je stanje povređenog dečaka stabilno. Bio sam srećan – kaže desetar Ždero koji je u Vojsci Srbije 12 godina.

Na prijemu, ministar Vulin je izjavio da je ponosan na desetara Ždera, ali što je važnije, na plemenitog desetara ponosna je i Srbija, kao što je ponosna na svakog pripadnika vojske.

desetar, vojska srbije, život, spasavanje

Ministarstvo odbrane Srbije

desetar, vojska srbije, život, spasavanje, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 



-Svaki pripadnik Vojske Srbije uradio bi isto. Svaki pripadnik Vojske Srbije pomogao bi svakome kome je pomoć potrebna, ne pitajući ni za veru, ni za naciju i zašto je neka povreda nastupila. Kada građani Srbije vide svoju vojsku, oni znaju da su sigurni, bezbedni, znaju da pomoć stiže. Kada vidite naše uniforme na ulicama, u svakodnevnom životu, uvek znate da je pomoć tu i da je red i zakon tu – ističe ministar Vulin i dodaje da ovaj primer dobro ilustruje potrebu da vojska bude deo svakodnevnog života, da se pripremamo i obučavamo za vanredne situacije i usvajamo veštine potrebne da bismo pomogli drugim ljudima.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Za plemeniti podvig, ministar Vulin je desetara Ždera nagradio sedmodnevnim boravkom s jednim članom porodice u hotelu „Omorika“ na Tari.

Zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Radovan Gajić, takođe, poručuje da su pripadnici vojske ponosni na svog kolegu.

desetar, vojska srbije, život, spasavanje

Ministarstvo odbrane Srbije

desetar, vojska srbije, život, spasavanje, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 



- Uroš je profesionalni pripadnik Vojske Srbije na dužnosti vozača. Svakodnevno je na putevima i bio je u sličnim situacijama, ali za konkretnu situaciju, kao što je ova, nije imamo takvo iskustvo. Sigurno da je postupio na način kako bi postupio svaki pripadnik Vojske Srbije. Ono što je uradio služi na ponos kako njemu lično, tako i Prvoj brigadi iz čijeg je sastava.

Današnjem prijemu prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu