Srđa Janković
Printscreen
Srđa Janković

Printscreen

Srđa Janković, Foto: Printscreen

„Neophodno je da svi poštujemo obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života“, kaže imunolog Srđa Janković.

Dr Janković je rekao da ako dozvolimo da se širi epidemija, ona će se rasplamsati toliko da onda naknadno moraju da se uvode neke drastičnije mere.

Da li se pridržavate propisanih epidemioloških mera?

 

Zahvalio je većini građana što poštuju mere, i naveo da manjina ne vidi opasnost, a kada se nešto desi, kao što je vrtoglavi porast obolelih, onda samo pitaju hoće li da nas zatvore.

- Nije u tome stvar. Ne želimo nikoga da zatvaramo, samo hoćemo da sprečimo da se ljudi zaražavaju. Šta god krizni štab bude nadalje radio, zavisiće od situacije. Ako bismo svi sproveli mere na snazi, ništa drugo nam ne bi ni bilo neophodno - naveo je Janković.

Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Više se plašimo kazne nego smrti

Epidemiolog Predrag Kon kaže da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas. Ukazuje da je neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Navodi da nema razloga da se razmišlja o prekidu škole.

PROČITAJTE JOŠ: