INICIJATIVA Heroji bitke za Košare!

U subotu se navršilo 17 godina otkako su snage OVK, albanske vojske i NATO napale rejon karaule Košare, na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici, koja se nalazila na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

Košare
Košare, Foto: Screenshot YouTube

Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije, pripadnici OVK su zauzeli karaulu, ali nisu uspeli dublje da prodru na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada. Glavninu graničnih jedinica činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su služili vojsku od marta 1998. godine i imali su uglavnom po 19 ili 20 godina.

U bici se u redovima jugoslovenske vojske borio i veliki broj dobrovoljaca iz zemlje i inostranstva, a komandant svih jedinica VJ na Košarama bio je potpukovnik Ljubinko Đurković.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara. Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

 • Korisnik: bosa
  10/04/2016 - 16:57
  SVAKA POČAST LJUDIMA BORCIMA I ONIM KOJI POLOŽIŠE SVOJE ŽIVOTE ZA ODBRANU ZEMLJE. NADAM SE DA NAROD NEĆE ZABORAVITI PRENOSEĆI ISTINU O RATU MAKAR SVOJOJ DECI.
 • Korisnik: bosa
  10/04/2016 - 16:53
  zar zaista mislite da istoriju pišemo mi, nažalost mi ginemo drugi odlučuju šta će pisati u udžbenicima.ko da nam piše zar oni koji se stide patriotizma pa sve one koji preživeše odstraniše iz institucija, mislim na vojsku penzionisaše prave iskonske patriote i isporučiše u hag naprimer general lazarević koji je bio pravi srpski general, dok je ojdanić pušten.kako se država odnosi prema ratnim veteranima sve vam je jasno.a deca nam izginuše koliko je smanjen broj porodica.
 • Korisnik: zoranspasic
  10/04/2016 - 15:28
  ? Pozdrav za vojnike iz Niksica 99
 • Korisnik: janko saraku
  10/04/2016 - 10:54
  Šume se suše rovovi na sve strane kratko rečeno apokalipsa teško je to opisati dok se ne vidi . Svašta sam video a to ne može rečima da se opise.
 • Korisnik: janko saraku
  10/04/2016 - 10:42
  Ljudi moji te junake ne smemo nikada ali nikada da bacimo u zaborav. Svake godine mora da se o njima piše priča da se ekranizuje da budu junaci nove istorije jer šta su ti junaci tamo izdržali to ne može da se rečima opise. Pričao sam sa više junaka Košara koji jako teško pričaju o tome ali sastavio sam ih jednom prilikom i svašta čuo a i pre 5 godina bio sam na licu mesta karaula Košare . Ko nije bio tamo ne može da svati i razume onu jezu onaj prizor kasarne okoline ,brda ,šume koje se gube sv
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi