Vanredna situacija u Kozelju
Tanjug/Filip Krainčanić
Vanredna situacija u Kozelju

Tanjug/Filip Krainčanić

Vanredna situacija u Kozelju, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

* Na udaru više gradova u Srbiji

* ekološka katastrofa počela pre 3 dana

* u Moravicu izlila masna mrlja od nafte 

 

Mazut koji se izlio u reku Moravicu u Ivanjici sada preti da zagadi sva mesta koja se nalaze na njenom toku, ali i i Zapadnu Moravu koju Moravica tvori zajedno sa Đetinjom.


Ovaj ekološki incident počeo je još pre 3 dana, najpre se nije znalo ko to ispušta velike količine mazuta u rečicu kroz otvor kanalizacije, a onda je stigla nezvanična informacija da je došlo do pucanja cisterne za mazut Zavoda za rehabilitaciju Ivanjica, koja ima kapacitet od 75 tona. U Ivanjici je juče proglašena vanredna situacija!

Posle Ivanjice sledeći grad na udaru zagađenja je Arilje, a potom i deo Požege, na čijoj se teritoriji spajaju Đetinja i Moravica od kojih nastaje Zapadna Morava.

Prvi veći grad na toku Zapadne Morave je Čačak i njegovi stanovnici već strepe, posebno ako se uzme u obzir da je kupanje na Zapadnoj Moravi veoma popularno. Mrlje su već primećene uzvodno od Čačka, u Ovčar banji.

Na udaru bi moglo da bude i Kraljevo, kao i sva usputna mesta, a zagađena voda ne bi smela da se koristi za kupanje i navodnjavanje bašta.

 

 Sektor za vanredne situacije i Srbijavode pritekli su u pomoć opštini Ivanjica kako bi što brže sanirali problem sa naftnom mrljom. Kako prenosi portal Infoliga, tri cisterne iz Uba, sat iza ponoći, stigle su u Zavod za rehabilitaciju i pretočili oko 70 tona zaliha. Mazut će biti transportovan u zdravstvene centre u Užicu i Čačku kao i u čačansku toplanu.

Uprava za vode postavila je na Moravici specijalnu zavesicu koja bi trebalo mehanički da spreči dalje širenje zagađenja u ovoj reci, pa time i u Zapadnoj Moravi.

- Ovom merom će da se spreči dalji tok mazuta i on će se mehaničnki sakupljati - kažu za "Telegraf" iz Uprave za vode.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović je nakon noćašnje akcije kazao da je sprečeno dalje oticanje mazuta u reku i nizvodno tokom Moravice. On je za portal "Info liga" objasnio da je pronađen uzrok incidenta.

- Locirali smo problem i videli da je cisterna koja u sebi ima oko 75 tona mazuta negde je popustila. Sada imamo tri cisterne koje istaču sve količine mazuta i reke, mada je mazut već daleko otišao. Posledica će biti, jer mislim da je ovo najveća ekološka katastrofa koja je ikada pogodila Ivanjicu. Reagovali smo koliko smo brzo mogli - rekao je Mitrović.

Oglasila se i inspekcija.

- Po prijavi građana, MUP-a i ribočuvara izašli smo na teren i ustanovili da se u Moravicu izlila masna mrlja od nafte. Locirali smo mesto odakle dolazi, a uvidom u atmosfersku kanalizaciju konstatovali da se izlio mazut iz cevi za grejanje Zavoda za rehabilitaciju - rekao je opštinski komunalni inspektor Branko Raičević.

ZAGAĐENJE OPASNO ZA KUPAČE I POLJOPRIVREDU

I neposredno pre velikog incidenta u Ivanjici primećena je skrama u Čačku, a deca koja su se tog dana kupala u reci dobila su osip.

Zavod za javno zdravlje evidentirao je 9. avgusta zagađenje i prisustvo masti i ulja. Iako su zabeležene minimalne vrednosti, zbog niskog vodostaja naftne mrlje bile su vidljive golim okom, prenosi Ozon pres.

Veštačke masti, maziva, ulja, naftni derivati poprilično su opasno zagađenje u vodi.

- Medicina kaže da to jeste opasnost i da može da izazove iritiranost kože i očiju, da dovede do iritacije disajnih organa. Na duži period ove materije izazivaju kod ljudi i veću opasnost. Što se tiče samog okoliša, dolazi do uništavanja biljnog i životinjskog sveta u reci. One ne mogu da se rastvore i samim tim deluju loše na atsmosferu. Ako se voda koristi za zalivanje to bi svakako bilo problematično - objasnila je za Ozon pres bivša direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Ana Mišović.

Pročitajte još:

 Bonus video: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu