Poplave
T. S.
Poplave

T. S.

Šahte nisu mogle odmah da prime kišnicu Foto: T. S.

Reka Vlasina je nabujala i ozbioljno preti vlasotinačkim naseljima. Voda za piće u toj varoši je zamućena i nije za upotrebu u narednih nedelju dana.

Kako saznajemo u lokalnoj samoupravi varoši na obalama reke Vlasine najveći broj poplavljenih domaćinstva je u romskom naselju "Crni Marko" u ovoj varoši,gde je veliki broj žitelja romskog naselja evakuisan do smirenja reke.

Bujični vodotoikovi naneli su veliku štetu i leskovačkim povrtarima. Stradao je veliki broj plastenika sa ranim povrćem,naročitu štetu pretrpeli su veliki povrtari iz atara sela Vinarce, par kilometara udaljenog od centra Leskovca. Trafostanica EPS-a "Jug" u Leskovcu je okružena vodenim talogom.

Poplave

T. S.

Poplave, nabujala reka Foto: T. S.

U kriznom štabu lokalne samouprave Leskovca gde je među prvima proglašeno vanrtedno stanje zbog poplava ističu da će u toku dana teške građevinske mašine preusmeriti vodeni nanos izvan zone trafostanica. Leskovac je tokom nevremena od pre par noći ličio na Veneciju. Šahte i slivnici u ovome gradu zbog evidentnog nemara nisu mogle da prime ogromni vodeni nanos zbog kojekakvog smneća i gradjevinskog šuta. Srećom reka Veternica, koja preseca teritoriju grada Leskovca, ostala je jedva u svom koritu ali na ivici vanredne odbrane. Međutim Pusta reka je okupirala brojna domaćinstva u opštini Bojnik. Ogromne količine vode koje su se slile sa planine Radan nanele su ogromnu štetu oranicama u Lebanu i Bojniku. Posebno su stradali usevi u selu Pridvorica, Šainovac,Kosančić i Brijane. Nabujala Južna Morava oidnela je most između sela Jelašnica i Grajevce udaljenih desetak kilometara od Leskovca onemogućiovši poslovnu komunikaciju tih meštana sa gradom.

Poplave

T. S.

Veternica u Leskovcu za sada u koritu Foto: T. S.

Tokom predhodne noći, u velikom nevreemenu sa jakim vetrom zagrmelo je uz mnoštvo munja iz pravca planine Kukavica što je ozbiljno uznemirilo žitelje leskovačke varošice Vučje u podnbožju planine i probudilo maštu ljubiteljima teorije zavere.

Sitni sneg koji povremeno pada u utorak 12.januara tekuće godine(danas) podstiče mnoge žitelje na opreznost, posebno iz leskovačkog naselja "Slavko Zlatanović" u kojim su skoro svi podrumi i sutereni ovog naselja prepuni vodenog taloga i mulja.

Grad Leskovac je odvojio iz svog budžeta oko pet miliona dinara radi prve pomoći poplavljenima, ali dali će to biti dovoljno da se sanira sveukupna šteta ostaje da se vidi.

Pročitajte još: