Kućni bazen Kuća Dvorište
Shutterstock
Kućni bazen Kuća Dvorište

Shutterstock

Bazen, Foto: Shutterstock

Građane Srbije samo rekreacija i relaksacija političara koštaće tričavih 11,5 miliona dinara, što je oko 100.000 evra. Naime, toliko je planirano da se potroši za održavanje teniskih terena i bazena u sklopu rezidencija i vila u vlasništvu države, ali i za nabavku cveća i biljaka.

Samo još fali golub pismonoša

Ni u doba digitalizacije republičke institucije ne odriču se ni papira ni pisama, a samo još fali i golub pismonoša da bi bili potpuno u koraku s vremenom. Tako UZZPRO planira nabavku koverata, i to za 5,5 miliona dinara. Pola novca, a to je 2,75 miliona dinara, daće ove, a drugu polovinu naredne godine. U planu je i nabavka fascikli i registratora, ukupne vrednosti 3,6 miliona dinara, od čega je 900.000 dinara namenjeno za ovu godinu, a ostalo za 2020. Za nabavku seckalica za papir biće potrošeno pola miliona dinara.

Za održavanje teniskih terena, gde će političari vežbati forhend, bekhend i jačati servis, kako se navodi u Planu javnih nabavki za 2019. Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), opredeljeno je milionče, od čega će 900.000 dinara biti potrošeno ove, a 100.000 dinara naredne godine.

Međutim, to nije sve kad je reč o rekreaciji. Osim trčkaranja po teniskim terenima, političari će svoje salo moći da tope i plivajući u bazenima. Za usluge redovnog i vanrednog održavanja i servisiranja bazena, bazenske opreme, fontana i jezera namenjeno je 3,3 miliona dinara od čega 1,5 miliona ove, a 1,8 miliona dinara naredne godine.

Za relaksaciji nakon napornog treninga biće upriličene cvetne bašte prepune zelenila, cveća i ukrasnog bilja. U tu svrhu opredeljeno je 7,2 miliona dinara. Za hladnije dane u salonima obezbeđeno je rezano cveće, ali i nove zavese, draperije, tepisi i itisoni, što će građane Srbije koštati ukupno šest miliona dinara ove i naredne godinu.

Keš, kolica i šmekerica

Ove godine u planu je i sprovođenje centralizovane javne nabavke za vozila, a to će građane Srbije, kako se navodi u Planu nabavki za 2019. godinu, koštati do 125 miliona dinara, što je oko milion evra.

Odavno je poznato da političari ne mogu ni bez alkohola. Čim su se snabdeli za ovu godinu, već su krenuli da razmišljaju o narednoj, pa su tako za žestoka pića u 2020. namenili 7,25 miliona dinara, a za nabavku vina 8,6 miliona dinara, dok će za pivo ove godine biti plaćeno 2,5 miliona dinara, a naredne godine 750.000 dinara.

Ne samo što ne mogu bez alkohola, već ne mogu ni bez kafe, za koju će 2020. biti potrošeno 19,1 milion dinara, što je oko 160.000 evra.
Dok srču kafu, moći će da čavrljaju telefonom, i to novim, jer je za nabavku mobilnih telefona namenjeno ukupno dva miliona dinara za ovu i narednu godinu.

Kao i svake, i ove godine u planu je nabavka zastava za narednu godinu, a u tu svrhu biće izdvojeno 4,8 miliona dinara, dok će građani nabavku kancelarijskog nameštaja platiti šest miliona dinara.