Javila se Srpkinja koja je noćas krenula za Grčku! Evo šta se dešava na granici, na plaže bolje i da ne idete

Alo.rs | vesti 2020-07-05 19:22:09 2020-07-05 19:22:09

Turisti se pridržavaju pravila.

Printscreen Twitter

Testiranje i prelazak granice

- Išli smo iz Niša, preko Bugarske. Na srpskoj granici smo čekali četrdesetak minuta, ali na grčkom graničnom prelazu Kulata nema gužve uopšte, za deset minuta smo prošli - istakla je Nevena za portal Srbija Danas i pojasnila proceduru testiranja u toku prelaženja granice.

- Testiraju jednu osobu iz svakog auta. Uzimaju bris i podatke i to traje svega pet minuta. U roku od tri dana šalju rezultate, ukoliko su pozitivni, javljaju ti da se odmah vratiš u Srbiju. A dok čekas rezultate kretanje je dozvoljeno najnormalnije - rekla je ona.

Situacija na plažama i mere opreza

Kako je istakla Nevena, državljanka Srbije koja se trenutno nalazi u Grčkoj, preciznije u Kalitei na Halkidikiju, plaže izgledaju sasvim normalno: Ljudi su opušteni ali ih je znatno manje, međutim svako obavezno održava distancu.

Inače, otvaranje plaža smatra se ključnim vesnikom spasavanja turističke industrije tokom leta u zemlji, za koju se očekivalo da će zbog pandemije COVID-19 imati najgoru recesiju u Evropskoj uniji što se turizma tiče.

Grci doneli nove odluke za državljane Srbije

Naime, kako smo danas pisali Grčka je odlučila da zbog epidemiološke situacije zatvori granice za prijem srpskih turista, a zabrana će važiti od sutra u 6 ujutru, pa sve do 15. jula.

- Na osnovu analize epidemioloških podataka odlučeno je da se obustavi pristup državaljana Srbije Grčkoj sa svih tačaka ulazaka bez izuzetka. Zabrana stupa na snagu sutra, u ponedeljak 6.7. u 6 ujutru, pa sve do 15. jula - navodi se u saopštenju grčke vlade.

- Jedini izuzetak su posebni razlozi zbog kojih neko može i mora preći granicu. Grčka u saradnji sa svojim partnerima iz EU, zadržava pravo da stalno preispituje svoju politiku. Vlada u saradnji sa nadležnim službama konstantno analizira i procenjuje podatke, tako da se otvaranje za strane posetioce vrši u skladu sa rizikom po javno zdravlje - napominju iz grčke vlade.

Pročitajte još:

 

 

Expand player
Pogledajte više