granica
Printscreen

 

granica

Printscreen

granica, Foto: Printscreen

Ovo su nove mere koje ova zemlja uvodi zbog širenja virusa korona, naročito jer je sve veći broj zaraženih turista.

Portparol Vlade Stelios Petsas objavio je da test treba da bude urađen 72 sata pre ulaska u Grčku. A, ostaje da važi obavezno popunjavanje formulara.

Kada je reč o Srbiji, narednih dana će biti odlučeno da li će i kada moći da uđu građani naše zemlje.

Ipak iz Grčke je stigla i dobra vest da su svi turisti na Eviji, koji su bili u samoizolaciji, negativni na virus korona, ali iz Hrvatske stiže informacija da je jedan srpski turista pozitivan. I to u Istri. Kako navode hrvatski mediji, novozaraženi je registrovan među 164 analizirana uzorka. Inače, Hrvatska će najverovatnije opet uvesti obavezan karantin za građane Srbije, zbog sve teže epidemiološke situacije u našoj zemlji.

I dok je Grčka pre nedelju dana zaključala svoje granice za Srbe, zvanično do 15. jula, a nezvanično će ta zabrana biti produžena, jer se kod nas ne poboljšava situacija, naprotiv, sve je gore, restrikcije je uvela i Engleska. Tako je naša zemlja uklonjena sa liste zemalja čiji građani ne moraju da idu u karantin po dolasku u Englesku.

grčka

Privatna arhiva

grčka, Foto: Privatna arhiva

Zajednički centar za biosigurnost ažurirao je svoje procene za Srbiju kad je u pitanju virus korona, na osnovu najnovijih podataka. Rezultat toga je skidanje Srbije sa ove liste. Isto to zahtevaju i Škotska i Vels. Ovakva odluka može da se očekuje i od drugih evropskih zemalja. Pitanje je dana. Građanima Srbije i sada je uskraćeno kretanje po Evropi. Osim što slobodno mogu da uđu u Bugarsku i Mađarsku.

A, kako je letnja sezona u jeku, mnogi srpski turisti neće sami odustati od odlaska na more, uprkos poražavajućem stanju u našoj zemlji. Sada su svi odmori okrenuti ka Turskoj, a uskoro i Egiptu, čak i Tunisu.

Kako su rekli u turističkim agencijama, čarteri ka Turskoj idu nesmetano. Ima i autobuskih polazaka, i zasada letovanje ovde protiče u najboljem redu. Mere opreza su na najvišem nivou. Turističke agencije spremne su i da realizuju putovanja u Grčku, čim se otvore granice. Smene mnogim turistima uskoro se završavaju i agencije bi trebalo da pošalju prevoz po njih. Ima onih koji su tražili da produže svoj boravak, jer im se ne vraća nazad u Srbiju.

Za srpske turiste otvorene su granice i Španije, uz popunjavanje zdravstvenog formulara, ali nema nekog preteranog interesovanja zbog kojeg bi se isplatilo agencijama da ovaj put organizuju.

Pročitajte još: