Šalter
Alo!/ Rajko Ristić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

* Predsednik Vučić tokom jučerašnje sednice SNS najavio povećanje penzija u januaru, kao i jednokratnu pomoć najugroženijim građanima

* Najveću penziju prima 29 građana u iznosu od 132.000 dinara

* Vlada je zadnji put povećala penzije u novembru prošle godine i to u rasponu od 5 do 22,5 odsto

Iz resornog ministarstva objavljeno je da bi uskoro trebalo da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija.

Švajcarski model znači da bi penzije rasle u skladu s kretanjem dva ekonomska parametra - tačnije u skladu sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Imajući u vidu najnovije vrednosti ovih pokazatelja, novo povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji moglo bi da iznosi tačno 5,5 odsto. Takvo povećanje najverovatnije bi trebalo da oseti svaki penzioner u proseku.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

 

Pročitajte još:

 

Praktično rast od 5,5 odsto za penzionera sa penzijom od 15.000 dinara sada bi značio povećanje od 825 dinara. Penezioneri sa penzijom od 25.000 dinara mesečno dobili bi povišicu od 1.375 dinara. Oni čija je penzija 50.000 dinara imali bi povećanje od 2.750 dinara, dok bi najstariji građani sa penzijama od 70.000 dinara sada u novčaniku mogli da očekuju 3.850 dinara više.

Najveće penzije u Srbiji trenutno prima 29 penzionera i njihov mesečni ček "težak" je 132.000 dinara. Oni bi sada mogli da dobiju povećanje od 7.260 dinara.

Ambasador Brazila u intervjuu za Alo! poslao snažnu poruku!

Brazil je jedna od najvećih zemalja na svetu i nikada nije priznala nezavisnost takozvane države Kosovo. Beograd je oduvek imao velikog saveznika u Brazilu, a ambasador Eduardo Boteljo Barbosa u intervjuu za „Alo!" objašnjava kakvi su trenutno diplomatski odnosi naše dve zemlje.

 

Istovremeno, najnižu penziju, do 10.000 dinara prima 105.650 najstarijih ili 6,2 odsto svih penzionera u Srbiji. Njihovo povećanje ne bi trebalo da bude veće od 550 dinara.

Ove godine i jednokratna pomoć

Što se tiče najsiromašnijih penzionera, za njih je predsednik Vučić juče najavio jednokratnu novčanu pomoć koja će im biti isplaćena do kraja godine.

Penzioneri

Tanjug/Zoran Žestić

Penzioneri, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Prošle godine jednokratnu podršku od po 3.000 dinara dobili su svi penzioneri i ona im je isplaćena krajem novembra. U 2017. i 2016. godini jednokratna podrška penzionerima iznosila je po 5.000 dinara.

Mnoge ankete pokazivale su tada da su se isplatama najsiromašniji penzioneri radovali više nego dobijenim povišicama tokom godine, posebno zbog toga što su pomoć dobijali uoči praznika i slava.

Prethodno povećanje penzija od 5 do 22,5 odsto.

Pošta, šalter

Alo!/Ana Paunković

Pošta, šalter, Foto: Alo!/Ana Paunković

 

Vlada je zadnji put povećala penzije u novembru prošle godine i to u rasponu od 5 do 22,5 odsto, što je u proseku bilo za 11,3 odsto.

Najveća pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima

Mnogim penzionerima tada, 2018. godine, možda i nije bilo pravo jer je novembarska penzija u odnosu na oktobarsku te godine najviše bila povećana penzionerima sa najvećim primanjima. Kada se, međutim, poredi penzija u novembru te godine i njen iznos u 2014. (pre smanjenja), jasno je da je država najveće povećanje tokom četiri godine dala penzionerima s najmanjim primanjima.

Bonus video: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina