Groblje
Alo.rs/V.Đ.
Groblje

Alo.rs/V.Đ.

Groblje, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Građani Srbije danas su na Velike zadušnice izašli na groblja. Mnogi su izašli rano jutros dok rade cvećare, pošto će, u skladu sa novim merama, danas u podne biti zatvoreni brojni objekti.

Ove godine se, zbog epidemiološke situacije apeluje na sve koji izlaze na groblja da nose maske, drže rastojanje i ne iznose hranu, a mnogi gradovi u Srbiji pojačali su kontrole na grobljima kako bi ustanovili da li se mere poštuju.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je na predlog Kriznog štaba juče nove mere za suzbijanje epidemije koje će biti na snazi tokom vikenda.

Danas do 12 sati sve će da radi normalno, uključujući trgovinske i ugostiteljske objekte. Od podneva pa do ponedeljka u šest sati neće raditi kafići, restorani, knjižare, butici, šoping centri, teretane i slično...

Prehrambene radnje radiće po uobičajenom radnom vremenu do 21 sat. Otvorene će biti i apoteke, omogućena je dostava hrane. Benzinske pumpe moći će da rade po ustaljenom vremenu, ali nakon 12 sati neće moći da prodaju ništa osim goriva.

Cvećare će, zbog zadušnica biti otvorene do 12 sati. Pijace i pozorišta radiće normalno, ali to nije slučaj za bioskope, koji će biti zatvoreni.

Zakazani sportski događaji, utakmice i nastupi svih vrsta biće održani, ali bez prisustva publike.

Kada su u pitanju skijališta, ovog vikenda neće ugostiteljski objekti, a takođe neće biti moguća ni šalterska prodaja hrane. Izuzetak su hotelski kafići i restorani koji tokom vikenda mogu da uslužuju samo goste sa prijavljenim boravkom.

Od ponedeljka sve srednje škole u Srbiji preći će na onlajn nastavu, dok će se radno vreme radnji i ugostiteljskih objekata vratiti na ono od pre donetih vikend mera.

Nova sednica Kriznog štaba najavljena je za utorak.

Situacija alarmantna

Prema poslednjem preseku od juče u 15 sati, zabeleženo je 4.071 novi slučaj zaraze virusom korona, a broj novozaraženih je proteklih dana pretio je da pređe brojku od 4.000.

Situacija u Novom Pazaru mogla bi, prema ocenama stručnjaka, mogla bi vrlo brzo ponovo da kulminira.

- Brine nas nepoštovanje mera koje je primetno na svakom koraku i vakcinacija ne ide onako kako smo zamislili. Svega 4.800 je vakcinisano u Novom Pazaru, a oko 2.000 revakcinisano. To nije dobar znak - navela Maida Ivković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, navodeći da je situacija sa više od 40 novoinficiranih dnevno alarmantna.

Stručnjaci ocenjuju da je situacija i u Nišu veoma ozbiljna, te da je samo juče registrovano skoro 300 novih slučajeva zaraze.

Dr Milorad Jerkan istakao je da je veliki broj novoobolelih zbog neodgovornosti građana.
- Kafići i restorani su nas uništili. Mladi bez simptoma zaražavaju cele porodice koje budu hospitalizovane. Moramo strogo da se pridržavamo svih mera koje su donere - naveo je.

Pročitajte: