USVOJEN ZAKON Građani koji duguju moraju znati nova pravila za izvršitelje: Evo koliko plate i penzije mogu da vam diraju!

Izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja, tako što su javni izvršitelji

Izvršitelji
Izvršitelji, Foto: Alo!/Dejan Briza

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija je jedna od najvažnijih novina da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

SVE ZA SRBIJU, SRBIJU NI ZA ŠTA! Nenad Jezdić OBJAVIO RAT najvećem neprijatelju naše zemlje! Njegove reči će vam dugo odzvanjati u glavi!

Takođe su znatno uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

PREDSEDNIK UŽIVO Obratio se građanima da saopšti važnu odluku koja se tiče cele Srbije: "Svi ćemo maksimalno pomoći i finansijski podržati" (FOTO, VIDEO)

Kada je reč o plati ili zaradi, izvršenje može da se sprovede do njihove polovine (umesto dve trećine), odnosno do njihove četvrtine (umesto polovine), ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Kada je reč o penziji, izvršenje se može sprovesti do njene trećine (umesto dve trećine), odnosno četvrtine, kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije, odnosno desetine kada je reč o minimalnoj penziji (umesto polovine).

Izvršenje na primanjima ratnih i mirnodopskih vojnih invalida na osnovu invalidnine, ortopedskog dodatka i invalidskog dodatka može da se sprovede samo do njihove trećine (umesto polovine), i samo da bi se namirila potraživanja na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja.

Kako je nedavno pisano posebna pažnja je posvećena rešavanju problema koji postoje u pogledu javnih nadmetanja u postupku izvršenja.

- Problem će biti rešen uvođenjem elektronskog javnog nadmetanja koje će ojačati transparentnost postupka i znatno povećati cene po kojima se predmeti izvršenja prodaju. Većina članova radne grupe se slaže da je javna aukcija kao centralna faza prodaje nepokretnosti najslabija karika.

Izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja, tako što su javni izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao i druga lica zaposlena kod javnog izvršitelja u potpunosti izuzeta od ove mogućnosti, bez obzira da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.

Predloženim Izmenama ZIO duplo su produženi rokovi zastarelosti za gonjenje javnih izvršitelja. Subjektivni rok, koji se računa od dana saznanja za učinjenu povredu - povećan je sa šest meseci na godinu dana, i objektivni rok koji se računa od dana učinjene povrede - sa godinu na dve godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi