Predrag Kon
Tanjug/ Tanja Drobnjak

 

Predrag Kon

Tanjug/ Tanja Drobnjak

Predrag Kon, Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

Na pitanje "Kada epidemija može dostići vrhunac?", doktor je odgovorio: "Mi očekujemo da će biti ove i naredne nedelje. Već smo dostigli vrh. Ovaj maksimum pokazuje šta se dešava kad smo već ušli u vanredne mere. Odražava se jer nemamo tako nagli porast, kao kada bi bilo da ih nemamo. Nagli porast je bio u četvrtoj nedelji."

Komentarišući od čega zavisi strmi rast krive, rekao je: "Nama se desio import zaraženih i možemo da procenimo na osnovu pokazatelja da to može biti više od desetina hiljada. To zaražavanje nije moguće bilo pratiti, to je nagli porast. I sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne možemo da povezujemo ko je od koga zaražen. Pojavljuju se takvi slučajevi, ali se opet traže kontakti i sprečava se dalji prenos. Sve zavisi od količine kontakata, te vremenske aktivnosti virusa. Ako se spreče, opstanak virusa je smanjen."

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Kada se uporedi situacija u Italiji sa našom, doktor je izjavio da: "smo uradili značajnu stvar. Imamo manju smrtnost od Italije... Nažalost po nju, a na našu sreću, imamo priliku da vidimo šta se zaista može desiti. I zaista uspešno to suzbijamo, svi očekuju kraj a ovo je tek najava ozbiljnog početka i potrebe za gvozdenom disciplinom. Posle maksimuma ne dolazi potpuna sloboda. Moramo dokom aprila i maja da budemo ozbiljni i da sačekamo toplo vreme"

Jednom prilikom izjavio je da nismo bezbedni na jesen, i još uvek stoji pri tome. Dodaje, da je besmisleno pričati o tome jer virus može da izumre, dešavalo se istorijski. Kao primer nejasnog nestanka, naveo je H2N2, ruski grip. 

Beograd, korona

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd, korona, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Odgovarajući na pitanje koje sve trenutno zanima, "Kada je vreme za potpuno zatvaranje?", "To je trostruko povećanje ali ako sada pogledamo nalazimo se na 300. a ranije smo imali oko 100, u situaciji smo da ozbiljno razmišljamo o tome. Kapaciteti se polako pune, i prati se popunjenost respiratora, sve to skupa utiče na donošenje odluke. Očekujemo neprekidno rezultate svake mere, sadašnje mere će dati rezulteate za nedelju dana. Ukoliko dođe do naglog porasta ne treba čekati.", odgovorio je.  

Pre nekoliko dana pojavio se problem, i on je izrazio zbunjenost u rezultate testiranja. Sada mu je jasno da se radi o promašajima, bilo je premeštanja pacijenata iz jedne istitucije u drugu i rezultati su bili povezani sa pređašnjim lokacijama... Dakle, uglavnom se radilo o organizacionim razlozima, kao posledica nedovoljnog priliva opreme i rezultata. I ovo je onda otkrilo neke medicinske i etičke probleme koji se tiču čuvanja podataka. 

Na pitanje "Ima li dovoljno opreme?", rekao je da: "U Srbiji postoji dovoljno opreme, i pitanje je ogovarajuće distribucije. Ali nema toilko da se osećaju opušteno, neko ne može možda trpeti toliki pritisak, U samom startu je nije bilo, sad smo počeli da je proizvodimo i u našim uslovima, ne treba previše razmišljati o tome." 

Respirator

Shutterstock

Respirator, Foto: Shutterstock

"Da li javnost očekuje da imate "čarobni štapić", i rešite sve probleme?", "Ne mislim da su ljudi ljuti, niti ja imam emocije posebne. Samo pokušavam da objasnim situaciju. Ako neko misli da sam zadovoljan sa podacima - nisam, ne stižem sve da ih prikupim. Takođe, ne možete analitiku očekivati u taj dan. Ovo je ozbiljna opomena za budućnost, da se rezerve čuvaju jer su kao zlato. Naučili smo se kada su čamci za spasavanje u pitanju ali ne za epidemiju. To je zato što niko ne voli da priča o tome. Imali smo sreću jer su Italija i Španija pre zahvaćene. Apeliujem na kolege da nije realno da ja imam odgovor na svako pitaje."

Predrag Kon

Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Skrećući pažnju na još jedan problem - poziv na nepoštovanje mera - napomenuo je da o zdravstvenoj bezbednosti priča od 2009. godine, u stanju ptičjeg gripa. Ova oblast uključuje mere koje se tiču zdravlja, "i svaki pojedinac koji ih ne poštuje ugrožava javno zdravlje. Ako se javno govori i napadaju mere, to je direktan napad na zdravlje. Ovo je vezano za etiku i pravnu normu ove oblasti, sada već o tome treba razmišljati"

Na kraju, dr Kon je umereni optimista, jer želi da izađemo što pre iz situacije, i smatra da se to može postići uz poštovannje mera. Poručuje: "Ostanite kod kuće." 

Komentari (1)

Deki

04.04.2020 11:01

Ovaj resio da popuni sve hale sportova posto,poto,i da nas testiira kao kunice.Evo pruzila vam se sansa,uvedite konacno 24 sata i da zavrsimo sa tim.