Strongman
Miroslava Obadić
Strongman

Miroslava Obadić

Strongman, Foto: Miroslava Obadić

Gromade od ljudi, sa više od 140 kilograma mišićne mase i ko zna kolikim obimom ruku i nogu, odmeravali su snagu u šest disciplina na znamenitom takmičenju koje se svakog jula održava u Novim Kozarcima kraj Kikinde.

Strongman, Herkulesov hvat

Miroslava Obadić

Strongman, Herkulesov hvat, Foto: Miroslava Obadić

Od osmorice gorostasa iz Poljske, Mađarske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Srbije, najbolji rezultat i laskavu titulu pobednika 17. evrokupa „Strongmen“ ubedljivo je odneo 26-godišnji Matjaž Belšak iz Slovenije. Drugo mesto pripalo je njegovom zemljaku Jaki Kržišniku, dok je Austrijanac Ronald Noli bio treći.

Pročitajte još:

Matjaž Belšak, nekadašnji prvak Lige šampiona „Strongmen“, zbog čega je i poneo titulu najjačeg čoveka sveta, odbranio je prošlogodišnju pobedu u ovom ekstremnom sportu u Novim Kozarcima. Slovenac je veoma ponosan na svoje umeće jer je počeo da se takmiči sa 18 godina, a za samo nekoliko godina postao je jedan od najjačih ljudi na svetu. Visok je 185 centimetara, a težina njegovih mišića iznosi 145 kilograma.

Strongman, pobednik Matjaž Belšak

Miroslava Obadić

Strongman, pobednik Matjaž Belšak, Foto: Miroslava Obadić

- To su godine i godine treninga, treba puno odricanja, masaže, plus da se pravilno i dobro jede, da se pravilno regeneriše organizam. Nije to samo trening nego ukupan način života. Ne ide se samo u teretanu već sve mora da bude spremno tako da možeš da napreduješ. Počeo sam prvo sa fitnesom, pa pauerliftingom i triatlon dizanjima, a sada i sa strongmanom. Na više međunarodnih takmičenja u Finskoj, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Australiji i na finalnom u Meksiku postao sam svetski prvak Lige šampiona „Strongman“ - kaže Belšak i dodaje da porodici i ljudima oko sebe duguje najveću zahvalnost za svoj uspeh.

- Trebalo je pripremati onolike količine hrane da se nahrani ovolika grdosija, a da sve to bude medicinski ispravno za takmičenje i treninge - kroz smeh dodaje pobednik.

Strongman, Povlačenje kamiona od 15 tona

Miroslava Obadić

Strongman, Povlačenje kamiona od 15 tona, Foto: Miroslava Obadić

Dok su se golim rukama poigravali težinama nepojmljivim za običnog čoveka, takmičare je bodrilo oko 2.000 oduševljenih gledalaca. Ranijih godina, razapeti između dva „jugića“ ili „škode“, snagatori su po prvi put morali da se izbore sa po dve ogromne, 300 kilograma teške metalne cevi.

Za zavidan nivo organizacije već 17. godinu zaslužan je Karate-bodibilding klub „Sloboda“ uz podršku lokalne samouprave u Kikindi, MZ Novi Kozarci i brojnih sponzora. Robert Rokai neprikosnoveni je glavni sudija evrokupa „Strongman“ u Novim Kozarcima. 

Strongman

Miroslava Obadić

Strongman, Dranje tereta od 25 kg, Foto: Miroslava Obadić

Balkanska premijera

Da su čist dokaz snage, takmičari su pokazali u šest disciplina kao što su povlačenje kamiona težine 15 tona, podizanje „opela“ od 950 kilograma, nošenje dva kofera od po 145 kilograma i ogromnog nakovnja od 120 kilograma, držanje tereta od 25 kilograma, a najveći izazov modernim titanima predstavljao je jedinstveni „Herkulesov hvat“.

- Prvi put je namešten u Novim Kozarcima, a imamo ga samo mi na Balkanu i u ovom delu Evrope. Deset dana smo ga postavljali, proveravali lance i težinu dve cevi kako bi sve savršeno štimalo i takmičari bili sto odsto sigurni - rekao je domaćin Dragan Bogojević, najstariji takmičar i jedan od organizatora.

BONUS VIDEO: Najbolji recept za domaću krempitu!