Nikola Tesla, Vjera Mujović
Youtube/Printscreen, Nebojša Baj
Nikola Tesla, Vjera Mujović

Youtube/Printscreen, Nebojša Baj

Nikola Tesla, Vjera Mujović, Foto: Youtube/Printscreen, Nebojša Baj

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine u selu Smiljan, Lici, rođen je Nikola Tesla. Danas se obeležava i Nacionalni dan nauke, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena. Iza Tesle su ostala silna istraživanja i otrkića, ali malo rođaka...

Glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović, najširoj publici poznata po TV serijama "Crveni Mesec", "Moj rođak sa sela" i "Miris kiše na Balkanu", jedna je od retkih bliskih rođaka Nikole Tesle.

Naime, Mujovićeva je sa naučnikom u srodstvu po majčinoj liniji. Glumicin deda Bata Mandić i Teslina mama Đuka Mandić su brat i sestra od strica. Na rodbinsku vezu ova umetnnica je ponosna, ali manje zbog toga što je Tesla bio genijalni naučnik, a više zbog “tog iracionalnog” u njemu, jer se “do velikih naučnih otkrića i dolazi putem iracionalnog”.

Pročitajte:

 -Sećam se kada sam u osnovnoj školi nastavnici likovnog rekla da se ponosim što mi je Tesla rođak, a ona mi je uzvrtila da je glupo ponositi se nečim na šta nisam uticala. Tesla je prvenstveno bio veliki sanjar i maštar. Jedino takav čovek može da bude genije i da napravi takva revolucionarna otkrića, rekla je za Alo.rs Vjera Mujović.

Glumica je dodala da je Tesla istovremeno imao i netalenat za realnost i stvarnost, i bio neprilagođen kao i dve ličnosti koje ja ona igrala i kojima se divi, Marina Cvetajeva i Silvija Plat.

-Prva je to nazvala “opasnost posebnosti”, a druga je rekla, kada je rodila svog sina Nikolasa, koji se takođe ubio: "Ne želim da bude poseban, posebnost zanima đavola. Posebnost je ta koja se penje na brdo tuge ili sedi u pustinji i povređuje srce majke", zaključuje Vjera Mujović.

Preporučujemo:

 

Vjera Mujović

V.Đ.

Vjera Mujović, Foto: V.Đ.