Toplo, vrućina, leto, Beograd
Tanjug/Jaroslav Pap
Ventilator, klima, vrućina, žena, leto

Shutterstock

Ventilator, Foto: Shutterstock

Srbija će i danas biti na udaru toplotnog talasa, a već večeras i tokom noći očekuju se nešto niža temperatura i lokalni pljuskovi. Hitna pomoć je tokom jučerašnjeg dana najviše intervenisala na javnim mestima, a kako navode lekari, glavni uzrok kolabiranja na ulici su nagli prelasci iz klimatizovanih prostorija na užarene ulice. 

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, za “Alo!” navodi da svaki treći pacijent koji se javi lekaru u domu zdravlja ima zapušen nos, upravo zbog nepravilnog korišćenja klima-uređaja.

Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija

Alo!/Vladimir Marković

- Mnogo je bolje napraviti promaju ili koristiti ventilator kako biste se rashladili, umesto klima-uređaja. Međutim, ako već koristite klimu, nikada nemojte nameštati temperaturu koja je više od 10 stepeni niža u odnosu na spoljašnju. Ako iz tako rashlađene prostorije izađete napolje, doći će do pada imuniteta i prehladićete se. Takođe, vrlo je opasno spavati s upaljenom klimom, jer tada najčešće dolazi do ukočenosti i upale mišića - navodi dr Šehić.

Kako ističe naša sagovornica, klima-uređaji koji se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu preneti razne respiratorne i crevne infekcije. Astmatičari i osobe koje imaju problema sa disanjem mogu imati jake alergijske reakcije, a nisu retke ni kožne promene koje mogu biti od blagih do intenzivnih.

Leto, vrućina, sunce

Alo!/Vladimir Marković

Doktorka Šehić takođe savetuje da se fizička aktivnost i rad u kući u toplim danima svedu na minimum.

- Neodložne obaveze obavite do 11 časova pre podne. Domaćice ne bi trebalo da kuvaju zahtevna jela, već supe koje u vrelim danima dođu kao infuzioni rastvor. One, takođe, sadrže soli koje su važne za vraćanje tonusa čitavom organizmu - kaže dr Šehović.

Na vremenske nepogode posebno su osetljive meteoropate i kod njih hipofiza luči hormon stresa, tako da oni na sve te promene reaguju mnogo burnije. Kod njih se javljaju nesanica, bezvoljnost, manjak kocentracije, objašnjavaju lekari.

PROČITAJTE JOŠ:

Lekari hitne pomoći u Beogradu tokom jučerašnjeg dana imali su 81 intervenciju, od toga 35 na javnom mestu, zbog padova i kolabiranja na ulici i u autobusu.

Ekstremno visoke temperature, koje će sigurno naterati stanovnike Srbije da još više koriste klima uređaje, zahvatiće našu zemlju i u narednom periodu. Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za „Alo!“ navodi da ih je moguće očekivati i krajem jula, odnosno nekoliko dana u avgustu.

- U noći između utorka i srede desiće se priliv svežeg vazduha koji će pratiti lokalni pljuskovi. Ipak, ne bi trebalo da se ponovi olujno nevreme kakva smo imali u junu. Temperatura će pasti za pet do osam stepeni, međutim, ekstremno visoke temperature još možemo očekivati krajem jula i nekoliko dana u avgustu - navodi Todorović. 

Antrfile

- Lekari upozoravaju da se iz kuće ne izlazi bez flašice sa vodom.
- Za rashlađivanje se ne preporučuju ledeni sokovi i energetska pića, već voda i čaj.
- Fizička aktivnost se preporučuje samo u jutarnjim satima i predveče, nikako u najtoplijem delu dana.
- Ukoliko dođe do kolapsa organizma i pada u nesvest, pacijenta ne treba stavljati da sedi, polivati ga vodom, šamarati, već postaviti u ležeći položaj i dati mu slanu vodu.

Nišlije kolabirale na ulici

Stanovnici Niša i generalno doline Velike Morave su, prema rečima meteorologa, ovih dana bili pod udarom najviših temperatura u čitavoj Srbiji. Iz niške Hitne pomoći za „Alo!“ navode da su upravo ekstremne temperature povećale broj poziva u njihovoj službi, koja je najviše intervenisala na javnim mestima.

- Telefon nam konstantno zvoni i najviše intervencija je na javnom mestu. Kolabiraju i mladi i stari, kao i hronični bolesnici - kažu iz Hitne pomoći u Nišu.

Tokom nekoliko tropskih dana najprijatnije temperature biće u gradovima koji se nalaze u podneblju brdskoplaninskih predela, a jedan od njih je Užice sa temperaturama ispod 30 stepeni.

 

Činjenice

Štetnost klima-uređaja:

- zadržavaju bakterije kojima se mogu preneti razne infekcije

- nepravilnim korišćenjem mogu izazvati upalu pluća, glavobolju i bronhitis

- bakterije iz klime mogu izazvati i opasnu legionarsku bolest, koju prati veoma visoka telesna temperatura

- izazivaju akutno zapaljenja grla i ždrela

- dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam

 

TABELA

Prognoza UV indeksa

             Danas  Sutra

Sombor    9         8

Novi Sad  9         8

Loznica    9         8

Beograd   9         9

Negotin    9         9

Zlatibor    9        10

Kraljevo    9        9

Kopaonik  10     10

Niš           9        9

Leskovac   9       9