Parastos
Alo!
Parastos

Alo!

Parastos , Foto: Alo!

Parastos povodom godišnjice služili su protojerej stavrofor dr Velibor Džomić i paroh kučki Miloš Lučić, koji su tom prilikom osveštali i spomenik koji je nedavno postavljen.

Na jučerašnji pomen, kako „Alo!“ saznaje, došlo je više od tri stotine ljudi, među kojima je bilo mnogo nekadašnjih Giškinih saboraca, a pažnju je privuklo i pojavljivanje Brana Mićunovića, kontroverznog crnogorskog biznismena.

- Vidimo danas da je ovo mesto postalo ne mesto smrti, nego mesto života, koje sabira i pokazuje put i koje čuva sećanje i pamćenje. Mi smo se danas ovde okupili da obnovimo pamćenje, da sačuvamo sećanje, da se svi međusobno zagrlimo uz ovaj časni krst, grob, hram, koji nas je u ovako veličanstvenom broju okupio. Poznato je da se junaci kakav je bio Đorđe Gavrov i kakav je bio Gavro nikada ne zaboravljaju, da se oni pamte. Neka je pokoj duša junaku, majci od junaka, i ocu od junaka, neka je blagoslov na svima koji ste se potrudili da dođete danas - kazao je između ostalog otac Džomić u besedi.

Parastos

Alo!

Parastos , Foto: Alo!

 Posmrtni ostaci Giške i njegovih roditelja preneti su prošle godine iz Beograda u selo Bezjevo u porodičnu grobnicu, čime je ispunjena njegova najveća želja.

Ko je bio Giška?

* Đorđe Božović Giška rođen je 16. septembra 1955. u Peći

* Na Voždovcu se kao mladić upoznao s Branislavom Matićem Belim

* Bio je član Bokserskog kluba Radnički sa Crvenog krsta

* Dobio je nadimak Giška zbog snažne konstitucije

* Giška je osnovao Srpsku gardu sa vođom SPO Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem

* Ubijen je u okolini Gospića 15. septembra 1991.

Tom prilikom otkrilo se da je njegovo telo netruležno. Protojerej Džomić video je i dodirnuo Giškino telo i tada je objasnio da nije nepoznato, ali jeste retkost, da se nađu netruležni zemni ostaci i da je reč o božjem znamenju. 

Đorđe Božović Giška voleo Kneleta

Privatna arhiva

Đorđe Božović Giška voleo Kneleta, Foto: Privatna arhiva

 On je tada dodao i da je očevidno da je Giška bio pod božjom zaštitom i da je ovaj slučaj neki znak nama svima u ovom vremenu. 

- Svojim očima sam video da je istrulio drveni sanduk, da je istrulio i limeni sanduk u kome je bio, da mu je telo bilo u vodi u grobnici i da je satrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo su on i drveni krst na njegovim grudima, s kojim je bio sahranjen i koji sija kao da je od zlata - ispričao je tada otac Džomić.

 

Mićunović: Godina prođe, moj druže…

Brano Mićunović dao je potresnu čitulju posvećenu svom prijatelju u najtiražnijem crnogorskom dnevnom listu. „Godina prođe, moj druže, moj prijatelju, moj brate Đorđe, otkako počivaš u miru zemlje tvojih predaka, otkako se ispuni tvoj zavet. Dvadeset sedam godina te nema i isto toliko ne nađoh mir bez tebe, prijatelju, bez glasa od tebe, brate moj. Niko sa manje reči i dela nije više rekao, a da se dalje i jače čulo od tebe. Niko posle tebe nije hrabrije i ljudskije hodao ovom našom mučenom zemljom i ostavio dublji trag - da se vidi i sa najviših visina. Hvala ti, dobro moje, za sve dane i godine one - mi znamo kakve. Ponosim se njima, tobom u njima, jer su navek istinske iskrene i čiste - samo naše“, piše u čitulji koja je potpisana sa „tvoj brat Brano“.

 

Komentari (2)

Vuki

16.09.2018 12:46

Giska je bio podmukao i proracunat tip, sakriven, iza vernika i patriote..

saw

16.09.2018 15:19

@Vuki - Tako je to kad pravu stvar nazoveš pravim imenom