sajam
EPA
sajam

EPA

Foto: EPA

Šta se dešava sa decom čiji roditelji obole od virusa korona, pitanje je koje se otvorilo još pre nedelju dana, kada je javnost saznala za priču porodice u Vranju: otac je umro od virusa, a majka je testirana i kao pozitivna smeštena u bolnicu. Najbliži srodnici u početku nisu hteli da prime mališane dok se ne saznaju rezultati testa i za njih. Tako su deca uzrasta 16, 14 i 10 godina privremeno ostala sama.

Oni, u stvari, nisu bili sasvim sami, jer je starateljstvo nad njima preuzeo Centar za socijalni rad, obilazili su ih volonteri, a rezultati su vrlo brzo pokazali da su deca negativna na kovid 19, pa je starateljstvo dodeljeno jednom rođaku, koji se kod njih uselio. Kako se saznaje, u međuvremenu je majka ozdravila i opet je sa svojom decom.

Rusija, korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ipak, čini se da se u određivanju mera nije dovoljno razmišljalo o deci čiji roditelji moraju na lečenje. Mnoga nemaju rođake, babe i dede su stare, a moguće i da, deca, iako budu negativna na testu, zapravo imaju virus koji još nije bio u dovoljnoj koncentraciji da bi se pokazao u trenutku testiranja. Posebno je problem što se deca testiraju uglavnom tek ako jedan ili oba roditelja budu pozitivni, a dok ne stigne rezultat za decu, ona ne smeju da idu nigde, jer postoji opasnost da prošire zarazu.

Našem sugrađaninu Đ. B. virus je potvrđen baš na dan kada je stupilo na snagu novo uputstvo Ministarstva zdravlja po kom nema više lečenja kod kuće bez obzira na to koliko su simptomi blagi. Po automatizmu, testirana je i njegova supruga, koja još čeka rezultat.

- Velike su šanse da je pozitivna, što znači da bi ona po novim pravilima trebalo da ide na Sajam, kao lakši slučaj. Pitam se: kome ostavljamo decu, ako ona, recimo, budu negativna, što se veoma često dešava? Nećemo ih valjda zdrave voditi na Sajam?

korona virus

EPA

Foto: EPA

Ne smemo da ih odvedemo ni kod babe i dede, koji su u ugroženoj grupi i u izolaciji od početka. Jer, šta ako se kod dece razviju simptomi baš dok ih budu čuvali baba i deda? Onda smo im doneli smrt u kuću - kaže Đ. B.

Da neki roditelji kriju bolest zbog straha šta će im biti sa decom i tako krše zakon i ugrožavaju zdravlje drugih, priznaje i Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad i socijalna pitanja. Ali, kaže on, tom strahu nema mesta.

- Ukoliko se ispostavi da su oba roditelja pozitivna na koronu i da moraju da budu hospitalizovana, dakle ne mogu da brinu o deci, oni dete mogu poveriti na staranje rođaku, kumu, prijatelju, komšiji ili bilo kome u kog imaju poverenja, i o tome obavestiti telefonom Centar za socijalni rad. On sačinjava službenu belešku i za sve vreme odsustva roditelja, radnici Centra obilaze decu, raspituju se da li im nešto treba, kontrolišu u kakvim su uslovima - kaže Vulević.

Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Ukoliko roditelji ne povere dete sami nekome na privremeno staranje, to, uz telefonsko konsultovanje sa majkom i ocem, radi opet Centar, koji je dužan da im obezbedi egzistencijalne uslove, psihološko-socijalnu podršku i bezbednost. Centar u toj situaciji, po Vulevićevim rečima, traži nekog iz bliskog srodničkog ili drugog okruženja porodice ko bi preuzeo staranje o mališanima.

- Ako takvih nema uopšte, a deca imaju 14-15 godina, ona mogu biti privremeno smeštena u ustanovu socijalne zaštite ili čak u hraniteljsku porodicu, dok se mlađa deca smeštaju kod hranitelja. To je treća i poslednja solucija - kaže Vulević.

U slučaju da se definitivno pokaže da su deca negativna na virus, ona mogu biti smeštena čak i kod bake i dede starijih od 65 godina. Prema Vulevićevim rečima, deca ne idu u školu i socijalno su distancirana, pa ne mogu starijima preneti zarazu.