Dr Miodrag Krstić
Promo
Dr Miodrag Krstić

Promo

Dr Miodrag Krstić, Foto: Promo

Kada uzmete probiotske preparate koji su sastavljeni iz dobrih bakterija, često se savetuje da napravite razmak od 2 ili 3 sata, jer u suprotnom postoji veliki rizik da će antibiotik delovati i na probiotske dobre baterije, i time smanjiti efikasnost preparata koji pijete da biste sprečili stomačne tegobe, ističe prof Krstić.

Pored velike mogućnosti da antibiotik uništi korisne probiotske bakterije, postoji i mogućnost da one razmene rezistentne gene sa patogenima, čime bi loše bakterije mogle postati otporne na antibiotik. Da li možete zamisliti situaciju da svi antibiotici izgubi svoju efikasnost? To bi izazvalo katastrofu ogromnih razmera i ugrozilo opstanak čovečanstva, a zbog česte nekritične primene antibiotika, već postoji mnogo sojeva loših bakterija otpornih na njihovo delovanje.

Upravo zbog svega navedenog važno je da pacijenti, ali i mi lekari, budemo svesni da samo pravilnom upotrebom možemo sačuvati antibiotike za situacije kada će oni zaista biti potrebni. Istovremena primena probiotske gljivice, uz sve ostale mere koje se preporučuju, pomoći će da se uspešno suprotstavimo rastućoj otpornosti bakterija na antibiotike.

Tagovi

Komentari (1)

Zoran - Tico - Tico

11.11.2020 11:37

Jel'? Pa u prospektu piše da ''Bulardi'' vezuje loše bakterije za sebe, neutrališe njihove toksine i tako ih eliminiše!!!??? Pa zašto da se pije antibiotik kad je taj ''lek'' eliminisao bakterije. Vidite li kakva je to kontradikcija a, pare zgrnuše na ovome. Tako da smo mi, sanske koze!