Požar, vatra, vatrogasci
Shutterstock
Požar, vatra, vatrogasci

Shutterstock

Požar, vatra, vatrogasci, Foto: Shutterstock

 

Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Sombora obavestio je stanovnike naseljenih mesta Bezdan, Svetozar Miletić, Bački Breg i Stanišić da je na sednici predsedništva doneo odluku da, zbog nepostupanja lokalne samouprave i nadležnog saveza u ovoj i prethodnoj godini, obustave intervencije van navedenih sela, te da u zavisnosti od procene, intervenišu u samim naseljima.

DVDGS je na ovu odluku, kako navode, bio primoran zbog finansijske nelikvidnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava iz tih naseljenih mesta, kao i zbog još uvek neregulisanog načina finansiranja od strane grada Sombora za 2018. i 2019. godinu, kao i drugih nadležnih institucije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Predsedništvo je, kako prenosi SOinfo.org na hitno sazvanoj sednici donelo odluke da se usled nedostatka pogonskog goriva i finansijskih sredstava za nabavku istog, do daljeg obustavljaju intervencije DVD Bezdan, Svetozar Miletić, Stanišić i Bački Breg na poziv VSJ van naseljenog mesta, zatim da će članice Saveza prema proceni situacije/intervencije (hitnost reagovanja i razmera požara) reagovati na poziv građana naseljenog mesta na telefone DVD, dobrovoljnih vatrogasaca ili VSJ, isključivo u granicama naseljenog mesta i to do iscrpljivanja preostalih resursa goriva u vatrogasnim vozilima. Rukovodstvo SDVDGS je odlučilo i da se članovi - dobrovoljni vatrogasci, intervencijama vatrogasno spasilačke jedinice Sombor, priključuju samo ako se obezbedi prevoz do mesta gašenja i druga logistika potrebna za intervenciju.

- Odluke su donete nakon obraćanja, više puta usmeno i pismeno, nadležnim institucijama, i to gradonačelnici Sombora i Vatrogasnom savezu Vojvodine, a koji su se oglušili o naše molbe. Građani i dalje mogu očekivati podršku i pomoć dobrovoljnih vatrogasaca u navedenim naseljenim mestima, s tim da zbog nedostatka goriva, ne postoji mogućnost izlazaka na intervencije vatrogasnim vozilima - navode iz Saveza.

Veliki požar u Veterniku

N. Mihajlović

Veliki požar u Veterniku, Foto: N. Mihajlović

 

Ističu da će i dalje obavljati intervencije zajedno sa članovima VSJ njihovim vozilima, ukoliko za to bude potrebe, kao i da će peta članica Saveza, DVD Sombor, reagovati na isti način, u sadejstvu sa ostalim članicama.

SOinfo.org je ovim povodom uputio pitanja gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović i nadležnima u Vatrogasnom savezu Vojvodine. Tražili su da objasne zašto je zbog nečinjenja, najmanje trećina stanovnika na teritoriji grada Sombora, postala ugrožena od požara.