Pljačkovica
Youtube Printscreen
Pljačkovica

Youtube Printscreen

Pljačkovica, Foto: Youtube Printscreen

Pre 20 godina NATO bombarderi prvi put gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja , koje je bilo "legitimna" meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Grmljavina, oluja, nevreme

Tanjug/Jaroslav Pap

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ. Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom.

Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini.

Pročitajte još:

Čestice uranijuma su, pretpostavlja se, dospele u lanac ishrane, te 20 godina posle Vranje i Pčinjski oklrug prednjače po broju maligniteta u čitavoj Srbiji.

Danica Grujičić, naš čuveni neurohirurg zajedno sa svojim timom ranije je govorila o tome kako su sakupili najmanje deset očiglednih dokaza da je NATO tokom bombardovanja 1999. osiromašenim uranijumom trajno ugrozio zdravlje građana Srbije.

Danica Grujičić

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Danica Grujičić, Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Jedna od tih tačaka tiče se upravo brda Pljačkovica. Tamo piše:

Sedam od osam radnika vodovoda u Vranju umrlo je do danas od raka, pošto je posle bombardovanja radilo na brdu Pljačkovica, koje je gađano osiromašenim uranijumom. Osmi radnik se leči od raka.

Inače, u avetinjsko selo Pljačkovicu iznad Vranja, gde je tokom bombardovanja 1999. NATO sručio gotovo 2.000 projektila, skoro dve decenije niko ne dolazi. Urušene kuće zarasle su u korov, a kilometrima okolo nema života.

Pošta

Alo!/Vladimir Marković

Posle bombardovanja Pljačkovice izmereno je zračenje od čak 236.000 bekerela po kilogramu. Reč je o jonizujućem zračenju 8.000 puta većem od dozvoljenog. To je i razlog zbog čega meštani veruju zašto je broj obolelih od karcinoma u ovom kraju povećan 12 puta.

U Pljačkovici je nekada bilo dvadesetak kuća i oko 80 duša. Sada je to selo smrti.

 

 

Komentari (1)

sara

30.05.2019 15:13

Zlotvori koji su naredili gađanje osiromašenim uranijumom, treba još za života da odgovaraju za zlodela nad nedužnim stanovništvom. To pitanje treba da se pokrene i u UN.