Peđa Božić i Kaća Grujić i pre zatvaranja salona nosili maske
Privatna arhiva
Peđa Božić i Kaća Grujić i pre zatvaranja salona nosili maske

Privatna arhiva

Peđa Božić i Kaća Grujić i pre odluke o zatvaranju salona nosili maske, Foto: Privatna arhiva

Zaposleni kažu da jedva čekaju da posle skoro mesec i po dana konačno počnu da rade. Nestrpljive su i mušterije. Međutim, bez maski na licu i rukavica neće moći ne samo na šišanje već ni da dižu tegove.

Na radost mnogobrojnih mušterija, vrata svog salona danas otvara i čuveni beogradski frizer Peđa Božić. U ovaj salon u Kalenićevoj ulici na Vračaru neće se moći ni bez maske ni bez rukavica.

Frizer Peđa Božić

Privatna arhiva

Frizer Peđa Božić, Foto: Privatna arhiva

- Svi zovu, ali ne možemo sve primiti odjednom. Radićemo na zakazivanje. Zakazivaću jednog po jednog klijenta da se ne stvara gužva. Pre i posle svakoga ću dezinfikovati prostor. Biće i barijere sa dezinfekcionim sredstvima ispred vrata i na ulasku u salon. Nosiću masku i rukavice, a pripremio sam i za klijente ako se neko slučajno pojavi bez maske i rukavica jer bez njih nećemo raditi - navodi Božić.

Vrtići počinju da rade od 11. maja?!

Pulmolog i član Kriznog štaba Branimir Nestorović izjavio je juče da će parkovi vrlo brzo biti otvoreni, da se posle 1. maja očekuje otvaranje tržnih centara, kao i da postoji najava da će obdaništa biti otvorena oko 11. maja. Kako je rekao, još se razgovara o tome da li će biti otvoren boravak za decu do četvrtog razreda.

- Škole neće počinjati da rade jer je to sada besmisleno, ali diskutovali smo o otvaranju obdaništa. Ljudi idu na posao, moraće neko da čuva decu, tako da možda otvorimo i dnevni boravak - rekao je Nestorović.

Danas svoja vrata otvara i kozmetički salon u Baba Višnjinoj ulici na Vračaru.

Pre dolaska prvih mušterija zaposleni će ga detaljno očistiti i dezinfikovati, ali i postaviti higijenske barijere kako bi mušterije odmah na samom ulazu u prostor obrisale đonove obuće.

Bez maske niko neće moći da uđe.

- Postavićemo i pregradu od pleksiglasa koja će odvojiti radnike od klijenata dok se radi manikir. Svi zaposleni biće u obavezi da nose maske i rukavice, dok će klijenti morati da dolaze s maskama i da dezinfikuju ruke pre tretmana. Sterilizacija instrumenata za rad se podrazumeva i kao i dosad biće na visokom nivou. Kad smo objavili da od ovog ponedeljka krećemo s radom, telefon nam se usijao od poziva - navodi Marina Maksimović, vlasnica salona.

Marina Maksimović

Privatna arhiva

Marina Maksimović, Foto: Privatna arhiva

Ona ističe da će raditi na zakazivanje, a da je njihova prednost i ta što je salon prostran, zbog čega se ni ranije u njemu nisu stvarale gužve.

- Radiće se jedan po jedan tretman. Recimo, ranije smo istovremeno radili manikir i pedikir, a sada to neće biti slučaj. To će malo usporiti proces rada - dodaje Maksimovićeva i navodi da su se prijavili za mere Vlade i da, što je najvažnije, niko od zaposlenih nije ostao bez posla.

Ni treniranja neće biti bez maski i rukavica.

- Grupni treninzi kreću posle praznika, a oni koji od danas planiraju da se vrate u teretane moći će da koriste trake ili da dižu tegove. Radićemo od devet do 17 sati - kažu za „Alo!“ u jednoj voždovačkoj teretani. 

Mere za salone i teretane

- Na ulazu mora da postoji dezo-barijera, koja podrazumeva podmetač natopljen dezinfekacionim sredstvom.

- Prilikom ulaska i izlaska obavezno je dezinfikovati ruke preparatom na bazi 70 odsto alkohola.

- Na početku i kraju radnog dana treba dobro provetriti sve prostorije i dezinfikovati sve radne površine, opremu i pod.

- U toku radnog dana što češće provetravati prostorije.

- Svi zaposleni moraju da nose maske i rukavice tokom radnog vremena.

- Termini za vežbanje ili za frizerske i kozmetičke usluge moraju se zakazati unapred.

- U salonu može boraviti ograničen broj ljudi, tako da između njih bude razdaljina od dva metra.

- Između vežbača mora da bude fizička udaljenost od najmanje dva metra, odnosno 10 metara kvadratnih po vežbaču.

- Sve zajedničke prostorije - kuhinje, svlačionice, tuš-kabine - moraju da se dezinfikuju odmah nakon svakog korišćenja.

- Oprema i sprave za vežbanje, kao i češljevi, makaze, krevet, instrumenti, moraju biti dezinfikovani nakon svake upotrebe.

- Koristiti jednokratnu papirnu ili plastičnu galanteriju.

 

Komentari (1)

Mia

28.04.2020 10:59

A kako ce da ih ŝiša sa maskom??