Petrovačka cesta, Oluja,
RTRS
Petrovačka cesta, Oluja,, Foto: RTRS

 

* Hrvatska slavi 24 godine od Oluje

* Sa prostora nekadašnje Krajine proterano 250.000 Srba

* Mnogi od njih nisu pronašli svoje najmilije

Hrvatska u ekstazi danas 5. avgusta 2019. godine slavi 24. godine od zauzimanja Knina i progona više od 250.000 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Na neizvesni put pun patnje, bola i stradanja krenulo je kompletno stanovništvo Ravnih Kotara, Like, Korduna i Banije. Hrvatska vojska iako je ostavila četiri koridora za izlazak stanovništva iz Krajine nije htela da ostavi civilno stanovništvo na miru, pa je na njih poslala i borbene avione, koji su u nekoliko navrata napali izbegličke kolone.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ljudi su u totalnom haosu i agoniji pokušali da se spasu. Mnoge porodice su u opštem metežu koji je nastao izgubili svoje voljene, za koje nisu znali ni da li su živi.

 

krajina, izbegli, slika, Foto: Printscreen Twitter

 

Kolone izbeglica na traktorima uspele su nekako da se domognu Srbije gde je većina njih 24. godine kasnije izgradila novi život i imali mnogo sreće nego oni koji su ostali tamo, uglavnom stari i nemoćni, nad kojima su obesni hrvatski vojnici počinili gnusne ratne zločine.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Velika izbeglička kolona koja se kretala od Sremske Rače stigla je i do Beograda. Veliki broj izbeglih Krajišnika nastavio je život u srpskoj prestonici. Tih dana osim što su tražili krov nad glavom, ako nisu spavali u traktorskoj prikolici, mnogi su pokušali da nađu i svoje najmilije.

 

Tako je nastala i fotografija koja oslikava svu tragediju krajiških Srba, koji su ispred zgrade Crvenog krsta u Siminoj ulici ostavljali poruke, telefonske brojeve u nadi da će neko njihov ili neko ko poznaje nekoga to pročitati i javiti.

Na slici se tog avgusta dok su sunce i vatra u zapaljenim i opljačkanim srpskim kućama u Krajini nemilosrdno pekli, u Srbiji gde su izbeglice našle spas te 1995. padala je kiša za svim poginulim i nestalim, čiji se grobovi i danas ne znaju.

O svedočenju tragedije Srba svedoči i natpis jedne poruke: "Ja sam živ, javite se".

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista