Šok saznanje o Fajzerovim vakcinama, svi u transportu se hvatali za glavu kad su dobili uputstvo! Kontrole su nerealno rigorozne

Alo.rs/I.L. | vesti 2021-01-26 15:03:57 2021-01-26 15:03:57

Problematičan transport.

- Kada je Fajzer objavio uputstvo za upotrebu i način transporta i čuvanja vakcina protiv korone, svi u međunarodnom transportu smo se uhvatili za glavu. Vakcine moraju da budu na temperaturi od -70 stepeni. One se čuvaju i transportuju u hladnim komorama u kojima se nalazi suvi led. Rok da se vakcina utroši po otvaranju je 5 dana, a nakon toga više nije upotrebljiva. 

- Vakcine se trasnportuju isključivo avionom, sve vreme tokom transporta termosenzorima se prati temperatura u komorama i tu nema kompromisa, kontrola je rigorozna. Ostale vakcine traže čuvanje i transport na temperaturama od oko -20 stepeni šo je mnogo lakše omogućiti nego temperaturu od -70 - rekla je Maja Suđički, stručnjak za međunardoni transport za K1. 

                                    

Ona je dodala da međunardoni transport zavisi od robe, ne od putnika. Zatvaranje šangajske luke prošle godine bio je ozbiljan udar, kao i zatvaranje granica zemalja EU tokom pandemije, a potom i ukidanje putničkih linija, jer se putničkim avionima, prevozi i roba i taj vid trasnporta je jeftiniji. 

- U jednom momentu je nastao haos, jer se na aerodromima otimala medicinska oprema. Bilo je mnogo gore nego što građani misle, ali srećom to nije sada slučaj - zaključila je Suđički. 

Bonus video:

Pročitajte još:

                                                                                                                                                                

Expand player
Pogledajte više