Sveti NIkola
Printscreen youtube
Sveti NIkola

Printscreen youtube

Sveti NIkola, Foto: Printscreen youtube

Sveti Nikola je jedan do najpopularnijih svetaca u Srbiji, pa ne čudi anegdota da "pola Srbije slavi, a pola ide na slavu" ovom svecu.

Ovaj svetac smatra se zaštitnikom mornara koji kontroliše dešavanja na moru, a ovo je 12 činjenica o svetom Nikoli koje verovatno niste znali.

Anketa:

Da li slavite ovu slavu?

 

1. Evo zašto je popularan među Srbima

Sveti Nikola se upokojio 19. decembra 345. godine a njegovo telo je sahranjeno u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije. Tu su ga posećivali Sloveni sa Dona, odnosno Skiti, koji su dovodili bolesne zbog izlečenja. Tako se objašnjava zašto je Sveti Nikola toliko omiljen kod Srba.

2. Prvo čudo je napravio još dok je bio u stomaku

Kada je majka svetog Nikole Nona zatrudnela, smatrala je da se desilo čudo jer dugo to nije mogla. Ali, ubrzo se razbolela, a kada je svetac došao na svet desilo se novo čudo i ona je preko noći ozdravila. Kada je Nikola bio dete, otac i majka su mu se razboleli od kuge, ali je tada svetac odlučio da bude Božja volja i oni su preminuli.

3. Počeo je da posti sa nedelju dana života

Sveti Nikola uspravio se na nogice bez podrške ikoga, i tako je stajao tri sata a legenda kaže da je odbijao majčino mleko sredom i petkom, kada se posti. Takođe, Nikola nije uzimao hranu sve dok njegovi roditelji ne završe molitvu pred ručak.

4. Štitio siromašne i obespravljene žene

Siromačni čovek iz Mire imao je tri ćerke, ali nije imao miraz pa nije mogao da ih uda. Zbog toga je bio rešio da ih proda. Međutim, to sazna Sveti Nikola pa jedne noći, dok su one spavale, u cipelu najstarije ostavi džak zlata. Ujutru, kad su se probudila, devojka je shvatila da ima miraz. A svetac je ovo isto uradio i sa druge dve sestre, kada su bile stasale za udaju.

5. Vraćao ljude iz mrtvih

Prema jednoj staroj francuskoj pesmi, Sveti Nikola ima moć da oživljava mrtve. U toj pesmi, svetac je oživeo 3 dečaka koje je ubio jedan mesar, a tela sakrio u podrum. Ali svetac je još jednom pokazao veličinu, tako što je pružio šansu mesaru da se pokaje i spasi dušu.

6. Mogao da predskaže loše vreme

Kada je sveti Nikola išao u obilazak svetih mesta, jednom se nađe na brodu. On je mornarima rekao da će biti oluje, ali ga oni počeše ismevati jer ne poznaje morske znake. Ne prođe mnogo, nadviše se gusti oblaci nad morem i poče strašna oluja. I kada su se svi na brodu uplašili da će brod biti prevrnut i da će se podaviti, svetac na kolenima poče da se moli Bogu a oblaci se raziđoše i vetar utiša.

7. Pojavljivao se na neverovatnim mestima

Postoji legenda da je sveti Nikola mogao da se pojavi na mestima, gde po logici nije bilo moguće da bude. Tako se jednom trgovački brod vraćao iz Egipta, kada ga je uhvatila strašna oluja. Mornari su počeli da prizivaju sveca, nakon čega se on pojavio i izbavio ih. A onda misteriozno nestao i dočekao ih u luci kada je brod pristao. Mornari počeše da mu se zahvaljuje, a svetac im odgovori da zahvale Bogu jer je on samo običan čovek i grešnik.

8. Udario jednog biskupa zbog device Marije

Kada je Konstantin 325 g.p.n.e. sazvao crkveni sabor u Nikeji i pozvao 300 biskupa da raspravljaju o Svetom Trojstvu, biskup Arijus je uporno negirao ovu dogmu. Svetac je bio isprovociran i udario je Arijusa, zbog čega je zatvoren. Ali u zatvoru ga je posetila devica Marija da ga pita zašto je to uradio. Nikola je odgovorio da je to uradio zbog ljubavi prema njoj, a ona mu je zauzvrat ostavila Bibliju na poklon.

9. Svetac je upravljao vetrovima

Jednom se iz Palestine vraćao kući, pa se sa jednom lađarem dogovorio da ga odveze u Likiju. Međutim, lađar krenu u drugu stranu i zapreti svetom Nikoli da ćuti, kada se svetac pobunio. I onda sveti Nikola podiže jak vetar i okrenu lađu u drugom pravcu. Kada su dospeli do jednog likijskog pristaništa, svetac se iskrcao.

10. Spasavao ljude da ne umru od gladi

Jednom u Likiji zavlada velika glad. Sveti Nikola se obrati u snu jednom italijanskom trgovcu koji je imao mnogo žita i ponudi mu 3 zlatnika da doveze hranu. Ovaj čovek napuni brod sa žitom, i uputi se ka gradu Miru gde je sve prodao i zaradio veliki novac.

11. Iz njegovih moštiju mirotočila mirišljava tečnost

Nakon što je svetac sahranjen, iz njegovog groba se osećao opojan miris zbog čega su sveštenici pogledali o čemu se radi i videli kako bela tečnost izlazi iz njegovih moštiju. Svetac je nastavio da mirotoči čak i kada su ga premestili odatle. Crkva je tečnost, kasnije, mešala sa svetom vodicom a tu mešavinu je pio čak i Mocart da bi odložio smrt.

12. Mošti su mu rasute po svetu

Ostaci svetog Nikole su nekoliko stotina godina bile u Turskoj, ali su 1087. sedamdeset pirata iz Italije ukrali mošti i preneli u Bari. U jednoj Francuskoj crkvi nalazi se kost iz njegovog prsta, a u manastiru u Nemačkoj nalazi se njegov zub ugrađen u jednu zlatnu statuu.

Pročitajte još: