Slobodan Milošević i Mira Marković
profimedia
Mira Marković

Privatna arhiva

Mira Marković, Foto: Privatna arhiva

 

Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koja je preminula danas popodne obeležila je politički život Srbije devedestih godina prošlog veka. Za nju se vezivao veliki broj mitova koji su je pratili čitav život.

Jedan od svakako najupečatljivijih je bio taj zašto je Mirjana Marković nosila cvet u kosi po čemu je bila poznata .

Priča o čuvenom " cvetu u kosi" pojavila je u knjizi " Tajne enigme Vere Miletić" (naručenoj od Mire Marković) gde autor Đurica Labović navodi podatak kako je sredinom juna 1944. godine ''Veri Miletić pošlo za rukom da napiše kratko pismo u Banjičkom logoru i preko neke logorašice dostavi ga svojim roditeljima'' te da su ga čitale Verine sestre tj. Mirine tetke) Olga i Branka, dok ga je kasnije ''i njena ćerka Mirjana... desetinama puta imala u rukama''.

PROČITAJTE JOŠ:

 

''... Vera je pisala da u svom poduhvatu nije usamljena, da će ideja za koju se borila pobediti i da je sloboda na pomolu... Na kraju se nada da joj je ćerka živa i da će je verovatno školovati... 'Drago bi mi bilo, kada bi bar na svečanostima nosila cvet u kosi, ne samo kao sećanje na majku, nego bi to bila jedna stalna spona između nas dvoje'...''

Mira Marković

screenshoot/Youtube

Mira Marković, Foto: screenshoot/Youtube

 

Priča o cvetu dobila je svoj nastavak posle rata kada je Mirjana Marković bila na kraju školovanja u Požarevačkoj gimnaziji. U trećem razredu tada sedamanestogodišnja Mirjana u prvom broju lista Požarevačke gimnazije "Naša stvarnost", štampanom 15. aprila 1960, Mira Marković je objavila članak pod naslovom "Razmišljanja", u kome je održala moralnu bukvicu svojim drugovima i drugaricama iz razreda, poručivši jednom svom drugu koji se na školskom času, kako je napisala, "kod stiha o poginulima široko nasmejao": "Druže, stidi se!" A u drugom (formalno 17.) broju požarevačkog Razvitka, od 25. maja 1960, objavljen je izveštaj sa omladinske konferencije Požarevačke gimnazije od 19. maja 1960, kao i sastanka održanog nekoliko dana kasnije, na kojem je 17-godišnja Mira Marković izabrana za predsjednika Školskog komiteta omladine Gimnazije. U istom je Komitetu bio i njen dečko Slobodan Milošević.

A na str. 5 toga broja objavljena je i "pjesma u prozi", bez naslova, Mire Marković, sa stihom: "Jednog proleća u kosi su mi procvetali cvetovi..."