Branimir Nestorović
Printscreen
Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

Italija je posle Kine zemlja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa, a pulmolog Branimir Nestorović objašnjava da su slabi italijanski geni i loša opremljenost bolnica krivi za ovako poraznu statistiku. Doktor ističe da Srbi nemaju potrebe da brinu, jer imaju pravu lavovsku genetiku.

Srbi nisu ni svesni da su bili zaraženi

Dr Branimir Nestorović objašnjava za „Alo!“ da je gotovo sigurno u Srbiji bilo zaraženih koronavirusom i pre nego što je on u našoj zemlji registrovan. - Neki su u Srbiji već bili zaraženi koronavirusom i pre nego što se kod nas pojavio test na ovu zarazu. Međutim, virus je kod njih prošao kao i svaki drugi - kaže Nestorović.

 Naime, iako se u velikom broju zemalja pacijenti prilično uspešno bore protiv nove vrste koronavirusa, u Italiji je, od početka zaraze, zabeleženo čak 366 smrtnih slučajeva.

- Gotovo je sigurno da nešto pogoduje koronavirusu u Italiji! Kao da su njihovi geni posebno slabi na ovu zarazu. Treba se prisetiti da su pre sto godina upravo Italijani i od španske groznice čak sedam puta više umirali od ostalih - ističe Nestorović i napominje da su pre dva dana za 24 sata u Italiji čak 133 osobe umrle od kornavirusa, dok je u zemljama koje se sa njom graniče, ali i onim mnogo većim od nje, stopa smrtnosti daleko manja.
Naš sagovornik objašnjava da razlog alarmantnog stanja koje vlada u Italiji možda treba tražiti i u manjku respiratora u tamošnjim bolnicama.

- U Lombardiji u kojoj je najviše obolelih ima samo 800 respiratora, odnosno veštačkih pluća, koja su neophodna za funkcionisanje teško obolelih. Italijani očigledno nisu bili spremni za ogroman priliv bolesnika. Međutim, kao i svuda na svetu, i u Italiji preminuli čine populaciju stariju od 80 godina - kaže Nestorović.

Branimir Nestorović

Printscreen

Branimir Nestorović, Foto: Printscreen

Beograđanin Branimir Sekuloski (28), koji je pre desetak godina novobeogradske blokove zamenio za život u bajkovitoj Pjačenci na severu Italije, za „Alo“ ističe da je u ovom gradiću zavladala prava panika, nakon što je proglašeno vanredno stanje za oko 16 miliona ljudi.

- U našem regionu je zaraženo 1.180 ljudi, zbog čega je situacija prilično kritična. Zabranjeno nam je da napuštamo grad, a svakodnevno nam savetuju da ne izlazimo iz kuće ako nemamo većih potreba. Zbog toga napuštamo dom samo kada idemo do prodavnice, koje su, hvala bogu, sada opet dobro snabdevene. Zabrinut sam zbog ćerke i supruge koja bi za nedelju dana trebalo da se porodi. Međutim, trudimo se da budemo pozitivni i nadamo se da će se sve ovo uskoro završiti - kaže Sekuloski za „Alo!“ N. Marić.

Virus ne napada decu i Afrikance

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović ističe za „Alo!“ da činjenice govore da koronavirus ne napada Afrikance, ali ni decu.

- Afrikanci gotovo da ne obolevaju, kao ni deca. Kako sada stoje stvari, postoje određeni svetski „džepovi“ zaraze. To su Italija, Iran, Kina i Južna Koreja u kojima je u pitanju ozbiljna epidemija, dok u ostatku sveta virus prolazi kao i svaki običan grip - navodi dr Nestorović.

 

 

 

 

Komentari (5)

prolazna nama

10.03.2020 08:43

Italiju obidje puno turista iz raznih delova sveta i poslovnih partnera. Oni su prenaseljeni .Virus se širi geom.pgresijom i kod nas bi isti (ne daj B )samo ako se razmnozi u dovoljnom broju.

aMi

10.03.2020 14:41

Koliko respiratora, u ispravnom stanju, ima u Srbiji? Ako je pacijena potrebno drzati par nedelje na aparatu da bi imao sanse za oporavak... Koliko smo mi zaista spremni...ili stavrno igramo na kartu sjajne genetike?

Belic Luka

10.03.2020 15:31

Dr. Nestorovic ne pominje da i Italijani kao i Kinezi, jedu macke, miseve, zabe, veverice, medvede i vukove. Onde gde sam ja rodjen, NE JEDE se ni jedna zivotinja koja jede druge zivotinje. Takve zivotinje prenose mnoge mutirane bolesti.

Mank

10.03.2020 19:08

Naravno da Srbi nisu ni bili svesni da su imali koronu. Kao sto nismo svesni ni mnogih drugih stvari. Ali ubedjeni smo da smo svesni svega vise od svih. I tako do besvesti.

Zoran

11.03.2020 19:47

Ziveo sam petnaest godina u Italiji na severu i verujte mi da su njihove bolnice jako dobro opremljene.lekari i ostalo osoblje na visokom nivou.Osim toga imaju i dosta volontera sto u Srboji nije slucaj.Tako da ove price ne prolaze kod mene.