Auto škola
Alo/ Vladimir Marković
Auto škola

Alo/ Vladimir Marković

Auto škola, Foto: Alo/ Vladimir Marković

*Mnogi kandidati čekaju na dozvolu

*Problem je, kažu stručnjaci, u zakonskom rešenju

*Nekoliko je predloga za to da se čekanje skrati

 

Do vozačke dozvole se u Srbiji stiže prvom brzinom! Naime, nekoliko hiljada kandidata, koji su uveliko „odvozali“ časove, čekaju na svoj termin za polaganje vozačkog ispita i po šest meseci. U auto-školama kažu da je problem u malom broju ispitivača, dok oni koji određuju sudbinu kandidata za vozačku dozvolu za „Alo!“ navode da je za alarmantno stanje krivo loše zakonsko rešenje.

Pročitajte još:

- Po zakonu koji je pre šest godina stupio na snagu na polaganju moraju da budu prisutna dva ispitivača, što nema nigde u Evropi. Nije se sagledalo da u MUP-u nema dovoljno policajaca sa licencom instruktora, što je bio jedan od uslova za polaganje ispita za ispitivače, tako da sada imamo veliku nesrazmeru broja ispitivača iz MUP-a, kojih je oko 120, i ispitivača iz auto-škola, kojih je 760 - navodi jedan od ispitivača na vozačkim ispitima i ističe da je broj ispitivača u Srbiji u velikoj nesrazmeri, što dodatno komplikuje situaciju.

- U Beogradu imamo 25 ispitivača iz MUP-a, a u Boru ili Zaječaru nijednog. Na polaganju je osim ispitivača iz MUP-a prisutan i ispitivač koji je obično vlasnik auto-škole, što dovodi u pitanje nepristrasnost. Zato bi najbolje rešenje bilo da na polaganju bude prisutan samo jedan ispitivač, koji bi dolazio iz neke nezavisne institucije, kao što je na primer Agencija za bezbednost saobraćaja, a da bi se izbegla pristrasnost, on bi na svako polaganje iz svog mesta išao u neko drugo. Takođe, potpuno je bespotrebno korišćenje kompjutera na praktičnom ispitu, koje oduzima vreme.

Auto škola

Alo/ Vladimir Marković

Auto škola, Foto: Alo/ Vladimir Marković

Najbolje bi bilo da neko iz nezavisne institucije u bodovne liste unese podatke sa ispita i pošalje ih na više merodavnih adresa - kaže naš sagovornik. Ipak, dok se propisi ne promene ili se ne pronađe neko konstruktivno rešenje, hiljade kandidata koji čekaju na vozačku dozvolu polako gube strpljenje, ali i novac.

Miloš Vukadinović, instruktor u jednoj beogradskoj auto-školi, za „Alo!“ navodi da je za osobu koja je na početku vozačke karijere deprimirajuće kada poslednju stepenicu do vozačke dozvole mora da odlaže po nekoliko meseci.

Auto škola

Alo/ Vladimir Marković

Auto škola, Foto: Alo/ Vladimir Marković

- Logika bi bila da kandidati u što kraćem roku izađu na polaganje posle obuke. Međutim, zbog termina koji su zauzeti i nekoliko meseci unapred, kandidati su primorani da plaćaju dodatne časove. Takođe, ako je neko pre leta upisao časove za motocikl, sva je prilika da će do dozvole doći u zimu, kada neće moći da vozi - ističe Vukadinović.

Auto škola

Alo/ Vladimir Marković

Auto škola, Foto: Alo/ Vladimir Marković

Ipak, najviše problema imaju kandidati za D i C kategoriju, kojima posao zavisi isključivo od vozačke dozvole.

- Mnogi kandidati koji žele da nauče da voze kamion ili autobus hoće što pre da dođu do dozvole jer ugovaraju poslove u inostranstvu. Međutim, planove im remeti upravo dugo čekanje do polaganja - navodi naš sagovornik.