Kinezi
Privatna arhiva
Kinezi

Privatna arhiva

Kinezi, Foto: Privatna arhiva

Grupa od nekoliko najvećih tur-operatora iz Kine protekle nedelje je provela nekoliko dana na Kopaoniku, a zatim i na Žabljaku i nedavno otvorenom ski-centru Kolašin 1600, kako bi se iz prve ruke upoznala sa svim potencijalima ovdašnjih zimskih centara. Među njima se našla i Hou Mej, menadžerka jedne turističke agencije, koja za „Alo!“ objašnjava da je sigurna da će u narednom periodu naše podneblje doživeti pravi bum kada je reč o dolasku kosookih turista, ali i ostalih stranih posetilaca na naše planine.

- Iako veoma slične, pronašla sam neke razlike između planina Srbije i Crne Gore. Visoke borove šume u Srbiji me podsećaju na život iz bajke, a planine u Crnoj Gori su izrazito mirne. Nisam bila sigurna da će mi se hrana dopasti, ali sada sam videla da se ovde spremaju jela koja Kinezima i te kako gode. Posebno mi se dopao hleb i sir - objašnjava Mej.

Kinezi

Privatna arhiva

Kinezi, Foto: Privatna arhiva

Turistička menadžerka Hou Mei za „Alo!“ objašnjava da su Kinezi vrlo zadovoljni uslugama i kvalitetom hotela u Srbiji i Crnoj Gori.

- Cene su vrlo prihvatljive za nas, zbog čega nam je naročito primamljivo da putujemo Balkanom. Iako Kinezi nisu religiozni, poseta istorijskim manastirima je savršen dodatak boravku na ovom podneblju - kaže Mei.

Podsećamo, nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Srbije potpisale su sporazum o zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, a jedna od aktivnosti odnosi se na privlačenje kineskih turista, koji godinama drže prvo mesto kao najbrojniji svetski putnici. Inače, glavno mesto okupljanja skijaša u Crnoj Gori i šire ove sezone biće prvi ski-centar koji je ova zemlja otvorila nakon 30 godina - Kolašin 1600 - u koji je uloženo čak 17 miliona evra.

- Zajedno sa ski-centrom Kolašin 1450 ljubitelji zimskih sportova na ovoj planini imaće na raspolaganju ukupno oko 26 kilometara skijaških staza - rekao je za „Alo!“ Miloš Popović, direktor „Skijališta Crne Gore“, na otvaranju zimske sezone.

Takođe, lepa vest za ljubitelje zimskih sportova jeste to što „Skijališta Crne Gore“ imaju ugovor o saradnji sa „Skijalištima Srbije“, pa će svi oni koji imaju sezonsku kartu za srpske ski-staze moći da je koriste i u ovoj susednoj zemlji.