Milojko Pantić
Alo!/ Rajko Ristić
Milojko Pantić

Alo!/ Rajko Ristić

Milojko Pantić, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Milojko Pantić jedan od najpoznatijih sportskih komentatora sinoć oko 23.30 na Starom sajmištu kod jednog auto servisa udario u zadnji deo vozila interventne policijske jedinice.

Pročitajte još:

U momentu udesa Milojko Pantić je bio pod dejstvom alkohola, i imao je 1,73 promila alkohola u krvi, a Pantićevo vozilo je odneo "pauk" odmah nakon hapšenja.

Opšte je poznato da konzumacija alkoholnih pića nepovoljno utiče na vozačku sposobnost i bitno smanjuje bezbednost u saobraćaju!

Vozač pod dejstvom alkohola ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, ako je utvrđeno da mu sadržina alkohola u krvi prelazi propisanu granicu. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,2 promila, kada će se on smatrati blago pijanim i ta količina će biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozača, zatim kod vozača A kategorije kao i kod vozača sa probnom vozačkom dozvolom.

Mnogi se sada pitaju šta je to sve popio čuveni komentator, pa je morao na trežnjenje. Da bi se u krvi izmerilo 1,73 promila alkohola u krvi potrebno je popiti, osam piva na primer ili 1,3 litara vina ili 12 čašica rakije.

Jedno pivo od 0,5 l, naročito na prazan stomak, može da dovede do 0,4 promila alkohola. To ipak, zavisi od toga da li se pije na pun ili na prazan stomak. Ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa.

Početak potpune nesposobnosti za vožnju - pogoršanje perifernog vida, ozbiljno pogoršanje koncetracije dolazi sa 1,2 - 1,4 promila alkohola u krvi. Takođe, javljaju se zakasnele i oslabljene reakcije, euforija...

Pijanstvo, vožnja, policija, Foto: Shutterstock

Ukoliko u krvi ima više od 1,3 promila alkohola predviđeno vreme trežnjenja je oko 13 sati, što je Milojko donekle ispunio.

Pogledajte kako je izgledala visokorizična vožnja po Brankovom mostu.