PROŠLE GODINE U OVO VREME BIO JE TU Evo kakva je trenutna situacija sa GRIPOM u Srbiji

Od 928 testiranih pacijenata na grip u prethodnoj nedelji u Evropi, koji su imali simptome respiratornih infekcija, samo jedan je bio pozitivan na ovaj virus.

Stari ljudi, gospođa, gospođe, penzionerke, penzioneri, ljudi
Stari ljudi, gospođa, gospođe, penzionerke, penzioneri, ljudi, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Januar, a pogotovo njegov kraj, uvek je mesec kada je u Srbiji prisutan virus gripa, međutim, ove godine to nije slučaj. Svuda u Evropi, grip je na međusezonskom nivou, ili ga nema, ili se javljaju sporadični slučaj, a kako nam je rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u ovoj sezoni 2020/2021. godine, on se još nije pojavio.

- Do sada nije laboratorijski potvrđen virus gripa odnosno nije dokazana infekcija virusom gripa - kažu u Institutu "Batut".

ANKETA:

Da li ste preležali COVID-19?

U ovo vreme bi grip u Srbiji već bio raširen. Međutim, prema podacima sajta flunewseurope.org, aktivnost gripa je ostala na međusezonskom nivou u Evropi. Od 928 testiranih pacijenata na grip u prethodnoj nedelji u Evropi, koji su imali simptome respiratornih infekcija i gripa, samo jedan je pozitivan na virus gripa. I u prethodnom periodu virus gripa je otkrivan samo sporadično i to u ustanovama poput bolnica, škola, u ustanovama primarne zdravstvene zaštite...

Otkriveni su virusi gripa tipa A i tipa B, koji su se i u Srbiji očekivali, a niko od obolelih, kome je laboratorijski dijagnostikova ovaj virus nije hospitalizovan.

Naime, od 35 zemalja i područja koje su izveštavale o aktivnosti gripa, 32 su prijavile početne nivoe, a 3 - Azerbejdžan, Slovačka i Engleska, nizak intenzitet ovog virusa za prethodnu nedelju.

Srbija je, da ne bi došlo do sudara gripa i korone još 1. oktobra počela masovnu imunizaciju protiv gripa. Interesovanje građana je bilo veliko, pa je oboren rekord u vakcinisanju, tako što je ovu vakcinu primilo više od 400.000 ljudi.

Ono što je sigurno uticalo i na suzbijanje gripa jesu i mere protiv kovida 19, a to rekao i prof. dr Branislav Tiodroović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi