CRVENO SLOVO Evo kako Srbi proslavljaju Aranđelovdan! Tradicija se poštuje, a slavski kolač i žito ne zaboravljaju

Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.

Aranđelovdan
Aranđelovdan, Foto: RINA

 

“To je slava. Žito se u crkvu nosi za pretke, a kolač za dobru budućnost potomaka. Srce mi je puno kad za slavu u crkvu dođem sa unucima koji se od malih nogu uče pravoslavnoj veri i običajima i ponosan sam jer znam da će slava imati kome da ostane”, kaže Čačanin, Dragiša Šainović.

Pročitajte još

Slavski dan je jedan od najbitijih u godini, dan kad je porodica na okupu, a u kuću stižu rodbina, kumovi, komšije i prijatelji. Ljubica Đurić u crkvu je došla sa šest prauničića i svi zajedno su prerezali slavski kolač, a onda idu kući gde je već upaljena sveća i postavljena slavska trpeza.

 

"Slava mora da se spremi. Nismo je prekidali ni u najtežim trenutcima. Ako pada u sredu ili petak onda je posna, a ako je kao danas onda se sprema mrsna trpeza. Održali smo taj običaj da i dalje sve spremamo u kući, slabo šta kupujemo. Snajke su zadužene za kolače, a ja za ostale specijalitete i naravno ništa bez čačanskog pečenja. Nezaobilazna je i domaća rakija ili vino da domaćin nazdravi sa gostima”, priča Ljubica i dodaje da su se i u ovom modernom vremenu očuvala stara verovanja i običaji.

Aranđelovdan
Aranđelovdan, Foto: RINA

 

“Ako je tome verovati, kakav dan bude na Aranđelovdan tako će biti tokom cele godine i proleća. Ako je jutro vedro čeka nas puno sunčanih dana”, rekla je ova Čačanka.

Ana Brnabić upisala se u knjigu žalosti i dala podršku neutešnim roditeljima! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/T.Đ DATUM I VREME: 21.11.2019. 10:35 - 21.11.2019. 10:48 U Matematičkoj gimnaziji danas se održava komemoracija. Ana Brnabić na komemoraciji Mihajla Sporića, Foto: Alo.rs Srpski fizičar Mihajlo Sporić, koji je umro 7. novembra u Velikoj Britaniji, biće sahranjen danas u 13 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

Po crkvenom predanju Anđeo Mihajlo pri je stupio u borbu sa zlim duhom i u to ime označava onog koji je kao Bog. U nekim krajevima Srbije ovaj svetac slavi se i kao zaštitnik stočara, jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Aranđelovdan
Aranđelovdan, Foto: RINA

 

Bonus video: Najdramatičniji kadrovi. Evo šta se juče dešavalo u Jerkoviću.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi