Vladika Filaret
E-Stock_milos_rafailovic
Vladika Filaret

E-Stock_milos_rafailovic

Vladika Filaret , Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Aprila 1999, jedan NATO avion našao se na nebu iznad manastira Mileševa (u blizini Prijepolja), starog osam vekova. Pilotirala je Italijanka Valerija, koja je imala zadatak da baci bombu tačno na svetinju i raznese je sa sveštenstvom i mnoštvom vernika u njoj, jer je NATO navodno imao informacije da se unutra kriju naši vojnici. U momentu kada se spremala da ispali rakete, Valeriji se pred očima ukazao Beli anđeo, isti onaj sa freske koja se nalazi u toj bogomolji, sa porukom da to nikako ne čini.

Pročitajte još:

Avion je produžio dalje i projektili namenjeni manastiru su ispaljeni šest-sedam kilometra dalje, u Mileševski dol. Italijanka je posle nekoliko godina sasvim slučajno gledajući slike na internetu otkrila da Beli anđeo koji se njoj ukazao tokom leta zaista postoji, i to baš u manastiru koji nije gađala. Odmah je spakovala kofere i doputovala u Srbiju, zaputila se pravo u Mileševu, tamo se dugo pred freskom molila i plakala, a onda je ceo splet tih neverovatnih okolnosti ispričala sveštenstvu Mileševe i vernom narodu koji se tada zatekao na licu mesta, a kasnije i ljudima na Zlatiboru kod kojih je odsela. U manastir je nastavila da se vraća i do dana današnjeg...

Beli anđeo, Mileševa

Srpska pravoslavna crkva

Beli anđeo, Mileševa, Foto: Srpska pravoslavna crkva

Bivši vladika mileševski Filaret, koji je baš 1999. stigao u Mileševu, potvrdio je za „Alo!“ ovu na prvi pogled nerealnu i gotovo filmsku priču. On nam je otkrio i da je Italijanka, kako bi iskupila svoje grehe, mnogo puta davala i velike priloge manastiru. Filaret svedoči da Valerija nije bila jedina strankinja koja je posle bombardovanja dolazila u Mileševu da se pokaje i zamoli Boga za oprost...

Rokvić: Slava anđelu!

Ovu neverovatnu priču na svom Instagram profilu prepričao je i pevač Nikola Rokvić, navodeći da ju je čuo od ljudi iz manastira Mileševa. Uz nju je napisao komentar: „Slava pravom milosrdnom anđelu“.

 - Pokajala se ona što je uopšte učestvovala u jednom takvom zločinu kakav je bio NATO bombardovanje, njoj je Beli anđeo otvorio oči, sprečio je da ne učini još veće zlo, da ne uništi svetinju staru vekovima, da ne ubije monahe i sveštenike... Pojavio joj se pred očima u ključnom momentu, zaustavio bombe. Kada je ona kasnije na internetu našla sliku freske i lokaciju, odmah je došla. Tada nisam bio tu, ali rekli su mi da je satima naglas plakala i molila se Bogu ispred nje tražeći oprost. Nastavila je onda redovno da dolazi, darovala je dobrotvorne priloge više puta i za manastir i za konake, pričala sa sveštenstvom, ispovedala svoje grehe. Bombe su bačene u Mileševski dol. Kao tadašnji vladika, sećam se da sam posle zvao stručne službe da dođu i očiste taj teren i oni su to brzo uradili - priča Filaret za „Alo!“.

Preporučujemo i ovo:

O čudotvornim moćima freske Belog anđela, preko koje je 16. veku bila naslikana druga, a onda se posle 400 godina prilikom restauriranja manastira Anđeo opet ukazao, kaže da je suvišno i govoriti...

- Dolazili su i neki francuski oficiri, sećam se, neki Ameri, a i tadašnji ambasadori zemalja koje su nas bombardovale. Stajali su i oni pred feskom Belog anđela i kajali se. Pred tom freskom dešavalo se mnogo čuda, isceljenja, ja sam lično svedočio mnogobrojnim... - ispričao nam je Filaret.

Beli anđeo gleda pravo u oči

Beli anđeo je remek-delo srednjovekovne umetnosti i na svodovima mileševskog manastira osvanuo je u 13. veku. Zanimljivo je da vas Beli anđeo gleda u oči bez obzira na to iz kog ugla ga posmatrate. Freska je deo kompozicije „Mironosnice na Hristovom grobu“, a na njoj je predstavljen Arhangel Gavrilo raširenih krila, obučen u beli hiton kako sedi na velikom kamenu i usplahirenim ženama prstom ukazuje na Hristovog grob, zapravo u tom trenutku već mesto njegovog vaskrsnuća.

 

Činjenice o učešću Italije u NATO agresiji*

 54 italijanska aviona učestvovala u 1378 napada

418 sati borbenih letova prijavili su italijanski piloti

 900 miliona dolara vrednost je projektila koje su italijanski piloti bacili na Srbiju

 500 stranih aviona tokom agresije poletalo je iz 19 italijanskih baza

* izvor: general Mario Arpino, načelnik štaba odbrane, Corriere della Sera od 12. juna 1999.