Evo kako izgleda "korona jezik" - prizor je zaista mučan

Alo.rs/N.I. | vesti 2021-01-14 15:00:52 2021-01-14 15:00:52

Promene na jeziku nedavno su identifikovane kao novi simptom korona virusa, a sada je jedan lekar po prvi put objavio fotografiju kako to zaista izgleda

profimedija

Epidemiolog Tim Spektor sa Univerziteta Kings koledž iz Londona vođa je naučne studije koja se bavi simptomima korona virusa i na svom Tviter profilu nedavno je objavio jezivu fotografiju promena na jeziku koje prouzrokuje kovid.

- Jedan od petoro zaraženih ljudi još uvek ima manje uobičajene simptome koji se ne nalaze na službenoj listi - poput kožnog osipa. A u zadnje vreme susrećemo se sa sve većim brojem "kovid jezika" i neobičnih čireva u usnoj duplji - rekao je Spektor, a prenosi Jutarnji list.

Gabrijel Skali, profesor epidemiologije i javnog zdravstva Kraljevskog medicinskog društva kazao je za britanski porta San kako se slični simptomi već neko vreme povezuju sa kovidom-19.

- Virus je problematičan za lečenje jer prouzrokuje posledice u tako širokom obimu i na različitim delovima tela.

- Medicinski naziv za otekli jezik je glositis, uključuje i 'malinasti jezik', a javlja se kod različitih stanja, odnosno bolesti poput virusa herpesa koje napadaju naš imuni sistem - rekao je profesor Skali.

Promene na jeziku uključujući bol, prmenu boje, otekline ili neobičnu teksturu ponekad mogu biti posledica glavne bolesti, a ne samo nehigijene usne duplje.

Na primer, beli jezik često su samo naslage hrane, bakterija i mrtvih ćelija, ali mogu biti znak bolesti poput oralne kandide, hromonskih promena, nedostatka vitamina, a britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) savetuje da se u tom slučaju obavezno javite lekaru.

Još neki od neobičnih simptoma koronavirusa koji su nedavno identifikovani jesu gubitak sluha i konjuktivitis. 

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više