SVE VIŠE DECE ZBOG ŠKOLSKE TORBE IMA KRIVU KIČMU Evo kako da odaberete ranac za učenika i koliko težak on sme da bude

Brojna istraživanja pokazala su da svaki treći učenik ima krivu kičmu, a mnogi stručnjaci težinu đačkih torbi dovode u vezu sa tim.

Koliko sme da bude teška đačka torba? Koja je težina tereta koju deca na leđima mogu da ponesu?

Ranac
Ranac, Foto: Printscreen

Kilogram i po matematike, dva kilograma srpskog, 800 grama sveta oko nas, 500 grama bloka i bojica za crtanje, 200 grama pernice – i eto đačke torbe od oko pet kilograma koju prvaci nose u školu. Stiče se utisak da je teret koji đaci nose na leđima iz godine u godinu sve teži. Po pojedinim istraživanjima, đačka torba može da teži i do 8 kilograma.

Markom Bogosavljević, ortoped iz Instituta za majku i dete, navodi da je ta težina torbe svakako prevelika za dečje kičme.

Dodaje da je ovo svake godine aktuena tema pred polazak u školu, i da prosečna težina torbe od 4-6 kilograma maloj deci ne odgovara.

- Optimalna težina je 10-15 procenata telesne mase deteta, dakle oko 2-3 kilograma", navodi Bogosavljević za TV Prva.

Naglašava da je svakako to jedan od faktora rizika koja mogu da prouzrokuju deformitete kičmenog stuba ali da je faktor rizika i način na koji se nosi torba, te da se umesto da se simetrično nosi preko oba ramena, deca ih nose na jednom ramenu ili u ruci.

Kao preporuku za najbolji ranac navodi da su od bitne važnosti dimenzije, i to da veličina torba ne bi trebalo da prevazilazi nivo i širinu leđa ni ispod karlice.
Dodaje da treba izbegavati kožne rančeve i birati prijatnije materijale.

Bogosavljević naglašava da deca nakon nošenja torbe treba i pravilno da sede.

- Ako je dete preopterećeno onda ima i nepravilno držanje i bol u kičmi - ističe Bogosavljević.

Govoreći o tipovima lečenja, on naglašava da najčešće nastaju blaži oblici deformiteta, ali da se dešava da se susreću i sa ozbiljnijim slučajevima.

Lakši deformiteti mogu da se leče korektivnim vežbama i sportskim aktivnostima, najpopularniji za to je plivanje, a ozbiljnije zahtevaju i lečenje ortopedskim pomagalima i operativno lečenje.

Povezane vesti

 • Korisnik: ljubica
  16/08/2020 - 12:24
  Deci je kriva kicma zbog upotrebe mobilnog telefona i kompjutera.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi