Crkva
Alo!/ Dejan Briza
Crkva

Alo!/ Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

S obzirom da nam se bliži jedan od najvećih Hrišćanskih praznika i da je trenutno vanredna situacija zbog pandemije koronavirusa postavlja se pitanje kako ćemo ove godine vernici proslaviti Vaskrs.

- Koliko sam upoznat Grcka crkva će Liturgiju za Vaskrs sluziti na Vaskrs, dok će za verni narod liturgijsku proslavu Vaskrsa pomeriti za kraj maja. Tu odluku niko iz naše Crkve ne bi želeo da kometariše, a ja kao sveštenik sam najmanje pozvan za tako nešto, jer je to odluka sinoda druge pomesne crkve.

Crkva

MCP

Foto: MCP

- U našoj pomesnoj Crkvi se tako nešto nije dešavalo, koliko sam ja upoznat i ne verujem da i sada postoji razlog za takve mere. Svakako će Patrijarh zajedno sa Svetim Sinodom naše crkve, ukoliko bude potrebe za nekim merama, dati preporuku o proslavi Vaskrsa eparhijskim arhijerejima naše Crkve u Srbiji i dijaspori- navodi sveštenik Dejan.


- U svakom slučaju, sada nam ostaje da strasnu sedmicu, poslednju nedelju pre Vaskrsa, provedemo u postu, koji još uvek traje i pojačanim molitvama Gospodu da nas izbavi od iskušenja koje je zahvatilo celu planetu.

Poželeo je da u miru svi zajedno proslavimo praznik nad praznicima, dan Njegovog Vaskrsenja iz mrtvih uz čuveni pozdrav Hristos Vaskrse!

Odluku Sinoda Grčke pravoslavne crkve sveštenik Ljubomir Ranković iz Šapca vidi kao "dislociranje" praznika.

Šabac

print screen YouTube

Foto: print screen YouTube

Kako kaže "u najmanju ruku, čudna mi je i necrkvena odluka Grčke crkve o "dislociranju" praznika Vasksenja Hristovog za kraj maja. Vaskrs je kao i Božić, u našem narodu veoma intiman i mio porodični praznik. Razume se, prisustvo u hramu na svetoj liturgiji, praznovanje čini toržestvenim i daje prazniku puni smisao. Ali, želim da podsetim da je svaka nedelja tokom godine ponovljeni Vaskrs".

Istakao je kako za vreme vanredne situacije svoje dužnosti obavljaju sveštenici u njegovom kraju.

-Mi sveštenici u Šapcu, pozdravljamo se svake nedelje u hramu sa Hristos Vaskrse! Voleo bih da to postane hrišćanski pozdrav pri svakom susretu, kao što je: Pomaže Bog-navodi Ljubomir.

 -Vaskrsenje je temelj, osnova i smisao naše vere. Mi pravoslavni Srbi, proslavićemo ga ove godine kako nalažu neprilike koje pritiskaju ceo svet. Praznik se prvenstveno slavi i proslavlja u duši i srcu. Ako je srce hladno i duša prazna, neće ih ispuniti sve crkve i katedrale, niti sve liturgije ovoga sveta. Svetinju hrama čini svetinja dece Božje, toplota vere narodne duše, ispunjena ljubavlju prema Bogu i svojim bližnjima. Zato smatram da Vaskrs treba slaviti onda kad propisuje kalendar i drevna tradicija crkve. Sve drugo su proizvoljnosti i nepotrebne improvizacije koje relativizuju uzvišenost praznika nad praznicima i uvođenje nepotrebnog novotarstva u crkveni život. Praznujmo onda, kako kaže narodna mudrost - "kad je Bog rek'o", i trudimo se da tumačimo Božje poruke i znake u vremenu dok ova avet kruži našom planetom.

Komentari (2)

ђура

15.04.2020 08:42

На великом искушењу ће бити свештенство . Да ли ће поштовати Бога или ће се тржишно понашати ?

Косовинац

15.04.2020 13:57

Може и у овој прилици да се нађе компромис. Да се поштују безбедносне мере и да се служи литургија у храмовима. Треба бити дисциплинован и паметан.