Filip Radović
Alo/Promo
Filip Radović

Alo/Promo

Filip Radović, Foto: Alo/Promo

 

* Prema zvaničnim podacima, vazduh je juče bio "jako zagađen" u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva i Subotice.

* Kako za "Alo!" objašnjava Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, proglašen je peti, najviši stepen zagađenja

* Krivac za takvo stanje je prema njegovim rečima loš kvalitet automobila i fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica

- Zagađenje, uz visoku temperaturu za ovo doba godine, doprinelo je da vazduh bude vrlo zagađen. Međutim, stanje bi trebalo da se promeni od utorka, kada bi trebalo da dođe do drastične promene vremena. Nadamo se da će i najavljeni vetar doprineti pročišćenju vazduha - kaže Radović.

Pročitajte još:

U Srbiji se svakodnevno automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona i ugljen-monoksida, čija se koncentracija menja iz minuta u minut, objašnjava Milenko Jovanović, načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Fabrika Zagađenje Efekat staklene bašte Smog Čađ

Shutterstock

Fabrika Zagađenje Efekat staklene bašte Smog Čađ, Foto: Shutterstock

- Rešenje je da se radi na smanjenju korišćenja ložionika, kotlova, "smederevaca", koji Evropi ne bi mogli "ni da primirišu" - kaže Jovanović. 

šetnja, leto, sunce

Tanjug

Foto: Tanjug

Koristite vlažne maske

Dok je na snazi crveni alarm zbog izuzetno zagađenog vazduha, lekari apeluju da pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, kardiovaskularne probleme i osobe sa malignitetom pluća ne izlaze iz kuće od 8 do 18.

Kako navode, građani treba da imaju u vidu da obična hirurška maska ne pomaže. Stručnjaci savetuju korišćenje vlažne maramice ili vlažne maske, jer je voda najbolji rastvarač, a ispiranje usta i nosa pri povratku kući je takođe poželjno.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 


 

 

Komentari (1)

Dejan Cuckovic

31.10.2019 17:35

Ne znam da li ce biti bas tada cist vazduh ali mu u nasem stanu uz ruski preciscivac vazduha disemo punim plucima.