Dom zdravlja - Palilula
Dejan Briza
Dom zdravlja - Palilula

Dejan Briza

Dom zdravlja - Palilula, Foto: Dejan Briza

Osiguranici koji su podneli zahtev za elektronsku karticu, a ona im još nije uručena, nakon isteka overe “stare“ zdravstvene knjižice, ili u slučaju gubitka overene „stare“ zdravstvene knjižice, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu “Potvrde PZK“ koju izdaje matična filijala Republičkog fonda.

Potvrdu izdaje isključivo matična filijala ukoliko su izmireni doprinosi, saopšteno je iz RFZO.

Potvrde o podnetom zahtevu za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom preko Portala e-Uprava ili na šalterima JP “Pošta Srbije” ne mogu koristiti u zdravstvenim ustanovama prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, jer ona služi isključivo kao dokaz o podnetom zahtevu za zamenu isprave zdravstvenog osiguranja.

Potvrda PZK“ ne izdaje se deci, trudnicama i porodiljama, koji sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što nije overena.

Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, a koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice.

Uručenjem zdravstvene kartice, stare zdravstvene knjižice, kao i Potvrde prestaju da važe, odnosno automatski se poništavaju.

U narednom periodu Republički fond za zdravstveno osiguranje nastavlja sa prijemom zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama.

Zahtevi se mogu podneti kako na šalterima Republičkog fonda, tako i putem Portala e-Uprava ili na šalterima JP ”Pošta Srbije.

Komentari (2)

smesna prica

09.01.2017 14:25

Mogu da se kladim da u Srbiji ima bar milon ljudi bez te knjizice. I ja tu spadam, kao nezaposlen, sa 62 godine zivota i 35 godina staza imao sam knjizicu do pre 5 godina. Onda su mi trazili izabranog lekara i ja digao ruke. I tada su bile velike guzve za produzenje osiguranja. Ako ti je bas lose, zovi hitnu, moraju doci i bez osiguranja, ici kod ovih neznalica i salabajzera je isto kao ici grobaru na lopatu.

Tanja

09.01.2017 15:42

Ovo je sramota sta rade ljudima u socijalnom na Vozdovcu je katastrofa rade u dve kancelarije dodjes u 9 ujutru a u pola cetri zakljucaju vrata i mars napokje atoko tj mi koi cekamo izigravaju gospodu a o obezbedjenju ne bih trosila reci ponasa se u najmanju ruku kao da cuva nekog drzavnika