kupusijada
Facebook
kupusijada

Facebook

kupusijada, Foto: Facebook
kupusijada

Facebook

kupusijada, Foto: Facebook

Neformalna „Kupusijada“ u Mrčajevicma, „Dani ludaje“ u Kikindi, vašari, puni splavovi i kafane na kojima se poslednjih dana okupilo na stotine ljudi, uprkos tome što se u našoj zemlji i dalje ni ne nazire kraj epidemije koronavirusa, dokaz su da su mnogima provod, ali i profit važniji od sopstvenog zdravlja.

Batut“: 10.000 građana se prijavilo za zdravstveni nadzor

Od petka u 18 časova, kada je na snagu stupila mera zdravstvenog nadzora za putnike koji se vraćaju iz inostranstva, do juče ujutru na portal „e-zdravlje“ prijavilo se oko 10.000 građana, navodi Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“. - Među onima koji su se prijavili bilo je sumnji na kovid-19 i oni su upućeni u kovid ambulantu, kako bi bila otklonjena svaka sumnja - kazala je Jovanovićeva.

Upravo ovakva okupljanja, prema rečima epidemiologa Radmila Petrovića, ubrzaće širenje koronavirusa u populaciji, zbog čega je kako navodi za „Alo!“, gotovo sigurno da nas novi udar zaraze očekuje i brže nego što smo to mogli da pretpostavimo.

- Iako smo poslednjih dana imali povoljnije rezultate kada je broj novozaraženih u pitanju, svojom neodgovornošću i nedisciplinom došli smo u situaciju da je sada već neminovno da broj obolelih znatno skoči. Verujte mi, pozlilo mi je kada sam video slike sa manifestacija na kojima po petnaest ljudi bez maske sedi za stolom i veseli se. Upravo ovakva mesta su tempirane bombe, čije ćemo razorno dejstvo videti već za nekoliko dana - kaže dr Petrović.

Kako ističe naš sagovornik, u toku pevanja ispušta se veća količina virusnih čestica, zbog čega je sigurno da će se svako ko ne nosi masku i ne održava distancu i zaraziti.

Doktor Radmilo Petrović

Alo.rs

Doktor Radmilo Petrović, Foto: Alo.rs

- Koliko sam mogao da primetim po fotografijama, na vašarima su maske nosili samo oni koji su zalutali. Distancu gotovo niko da nije poštovao, već su sedeli skučeno. Ovakva situacija nije smela da nam se dogodi i sada je već očigledno da proslave mogu biti sprečene samo sredstvima sile - uverava dr Petrović.

Prema njegovim rečima, građani bi morali da imaju na umu da će i promena vremena koja se očekuje narednih dana negativno uticati na epidemiološku situaciju, jer ćemo usled najavljenog kišnog perioda i zahlađenja najviše vremena provoditi u zatvorenom.

Da li poštujete mere?

 

- Na smanjen broj novozaraženih uticalo i lepo i sunčano vreme. Međutim, sada kada nam sledi pravo jesenje vreme, virus će se mnogo brže širiti jer ćemo manje provetravati prostorije. Zbog svih ovih faktora ne smemo dopustiti da nam se dogodi najgori scenario. Pravo je vreme da konačno shvatimo značaj mera - kaže dr Petrović. 

Šire zarazu i mesec dana nakon ozdravljenja

Imunolog dr Srđa Janković kaže da istraživanju kineskih naučnika pokazuju da i oni koji su ozdravili od koronavirusa mogu širiti zarazu još mesec, mesec i po dana od ozdravljenja.

- Ovo je poznato još iz prvih radova kineskih stručnjaka, ali srećom, reč o izuzecima, a ne pravilu. Baš zato što je reč o izuzetku, to nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Takođe, mi ne znamo koliko dugo imunitet traje i zato osobu koja je preležala kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da više nema virus u organizmu - kaže Janković.