Entoni Godfri, američki ambasador,
Printscreen US Embassy
Entoni Godfri, američki ambasador, , Foto: Printscreen US Embassy

 

Novopostavljeni američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri od momenta kad je iz aviona stao na tlo Srbije za razliku od svojih prethodnika imao je pomalo drugačiji i nekonvencionalni pristup. Ono što je upalo u oči od momenta dolaska bilo je njegovo prvoj javno obraćanje sprskoj javnosti i to sa aerodroma, pre nego što je kročio kroz vrata svoje rezidencije u Beogradu.

Američki ambasador otkrio zašto se krsti sa tri prsta!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 13.11.2019. 09:23 Neverovatna priča! Entoni Godfri, Foto: Facebook printscreen Moj otac bio duboko pod uticajem vizantijske tradicije i od tada je ostalo da se prekrstim u stilu pravoslavaca - rekao je ambasador.

 

Entoni Godfri u Beograd je stigao sa pomalo zastrašujućom reputacijom kako vojnom tako i diplomatskom. Kad je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će baš Godfri biti novopostavljeni ambasador umesto odlazećeg Kajla Skota isplivala je njegova zvanična biografija u kojoj se kaže: Godfri je 12 godina služio u američkoj ratnoj mornarici, da bi zatim kročio u svet diplomatije. Na zvaničnoj stranici Stejt departmenta se kaže da je Godfri, tokom diplomatske karijere bio je zamenik ambasadora u Jermeniji, a služio je i u ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku. Najveći deo vremena u svojoj karijeri proveo baveći se pitanjima Bliskog istoka, Turske i Evroazije. U Beograd je došao sa mesta amenik ambasadora SAD u Moskvi gde je bio angažovan na poslu kontrole sporazuma o naoružanju između SAD i SSSR-a. Godfri je diplomirao na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i srpsko-hrvatski jezik. Takođe Godfri je jedno vreme radio kao menadžer u distributerskoj firmi, obavljajući poslove sa bivšim Sovjetskim savezom. Oženjan američkom glumicom Anet Otul, sa kojom ima troje dece.

Od svog dolaska ambasador se obratio građanima Srbije preko Tvitera na kome je otvoren njegov službeni nalog. 

 

- En Mari, naš ljubimac Lara i ja delimo oduševljenje što smo u Srbiji i što će Beograd, u narednih nekoliko godina, biti naš novi dom. Radujemo se i prvoj prilici da ugostimo naše klince i pokažemo im Srbiju. Šta nam savetujete da probamo od hrane i koja mesta da posetimo?, napisao je Godfri na Tviteru.

Tri dana kasnije Godfri se ponovo oglasio sa zanimljivom porukom građanima

 

-Hvala za pregršt saveta u komentarima o tome šta probati i gde otići. Krenuli smo redom. Sinoć Skadarlija, divna klopa koja me čini da se osećam kao kod kuće i muzika da začini sve to. Danas Kalemegdan, uživanje pa opet klopa. Po svemu sudeći En i ja ćemo imati pune ruke posla :), objavio je novopostavljeni ambasador. 

Godfri je sa jednim svojim neobičnim postom izazvao najveću pažnju javnosti. Naime, Godfri je bio snimljen u šetnji Kalemegdanom i poseti crkvi Ružici, ambasador je suprugom ušao u crkvu Ružicu, i tom prilikom se prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta.

 

 

Američka ambasada je taj snimak objavila na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, uz sledeći komentar: "Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma."

- Nisam se preobratio u pravoslavlje, ali je moj otac bio duboko pod uticajem vizantijske tradicije i od tada je ostalo da se prekrstim u stilu pravoslavaca, sa tri prsta - kazao je ambasador Godfri.

Da je Godfri odlučio da mnogo toga treba videti u Srbiji je bilo vidljivko kad se pojavio i na fudnalskoj utakmici Crvena Zvezda- Totenhem, odakle je svojim pratiocima posalo poruku:

 

- Navijam za #Serbia. Napred naši! Srbi su veoma pasionirani kada je sport u pitanju.
@crvenazvezdafk #DoNotMakeMeChoose #NextStopHumska, napisao je on.

Da je ambasador gurman i da obožava kvalitetnu hranu se od samog početka moglo videti. Nije bilo nekog javnog dešavanja, a da ambasador nije posetio neki restoran ili kiosk sa brzom hranom. Tako je Godfri prilikom obilaska Novog Sada posetio i kiosk brze hrane, gde je probao "indeks sendvič"

 

- Rekli su mi: “Ko nije jeo Indeks sendvič taj nije bio u Novom Sadu ? Posle sastanaka morao sam da probam jednu od vaših mnogobrojnih preporuka i omiljenu vrstu brze hrane među Novosađanima u posednjih 30 godina. Moja sklonost ka #StreetFood oseća se kao kod kuće u #Serbia.

Iskoristio je priliku i da poseti PizzaLaganizza prvo sovijalno preduzeće u kome rade izbeglice iz ratvoa na prostoru bivše Jugoslavije i migranti koji su ostali zarobljeni u Srbiji na svom proputovanju prema zemljama EU.

 

- Dati podršku izbeglicama i istovremeno sa uživanjem pojesti ukusnu picu! Ponosni smo na svoju podršku @PizzaLaganizza, prvom socijalnom preduzeću ove vrste osnovanom uz malu donaciju  @USEmbassySerbia da bi izbeglice mogle da zarade za život. 

U svom obilasku Srbije ambadador Godfri je posetio za sad većim sever države gradove Novi Sad i Suboticu. Naglasak njegove posete osim onog protoklarnog dela bila je i upoznavanje sa gradovima, istorijatom, i ljudim, što govori o njegovom drugačijem pristupu savremenoj diplomatiji od nekadašnje predstave da su amabasadori nekomunikativni, da se strogo drže protokola, a u savremenom dobu da koriste društvene mreže.

U sakom slučaju Godfir je sušta suprotnost svemu tome i on obilato koristi društvene mreže kako bi srpsku javnost informisao o svom radu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Gledam na Fejsbuk, Tviter i Instagram kao na dvosmernu ulicu koja će mi omogućiti da naučim više o ljudima i mestima u Srbiji, ali će takođe omogućiti Srbima da saznaju više o mom životu ovde i o mojim ciljevima kao ambasadora SAD. Iako moja titula "izvanredni i opunomoćeni ambasador" zvuči salonski, ja sam u stvari veoma neformalna osoba iz Njujorka. Kao i mnogi drugi Njujorčani, volim da budem direktan, čak i kada imam malo slobodnog vremena da se povežem sa prijateljima ili rodbinom putem ovih društvenih mreža - navodi Godfri i dodaje da ima jasnu, uglavnom direktnu komunikaciju sa zvaničnim predstavnicima vlasti, ali ne želi da dosađuje ljudima sa neprestanim postovima o politici, rekao je on za jedan beogradski mediji. i dodao

- Mislim da ciljevi američke politike ili rad Ambasade SAD nisu uvek tačno predstavljeni u medijima u Srbiji, pa su društvene mreže odlično oruđe da odgovorimo na taj izazov. Naravno, ja ću govoriti i o važnim političkim pitanjima, ali ne postoji razlog da se ne zabavimo ponekad.

Iz ovih rečnica se može zaključiti da ambasador Godfri voli drugačiji i nekonvencionalni pristup u komunikaciji sa javnosti, pre svega sa građanima Srbije. Da li će to možda sa se promeni i da će politika zauzimati više prostora i obaveza u poslovima ambasadora Godfrija ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost

 

 

Komentari (1)

Miša

26.11.2019 12:52

Ne verujem ja njemu. Amerikanac je to. To bi bilo slično kao da pustite kleptomana u kuću i da mislite da neće nešto "maznuti".